La mobilen kurere sykdommer mens du sover

Ny Android-app lar forskere bruke datakraft fra mobilen din når du ikke selv trenger det.

Det er mange år siden vi første gang hørte om hvordan mennesker verden over kunne hjelpe forskere med alt fra å finne liv i verdensrommet (SETI@home) til å forske på alvorlige sykdommer – alt ved å donere ledig kraft fra hjemme-PCen når den likevel ikke er i bruk.

Les mer om et slikt prosjekt, Folding@Home, hos Hardware.no

Med smartmobilenes inntog har etter hvert stadig mer datakraft funnet veien ned i lommene våre, og det har forskere ved University of California i Berkeley og IBM tatt konsekvensen av.

Nå kan nemlig også eiere av Android-telefoner gjøre en god gjerning og bidra med regnekraft til ulike typer forskningsprosjekter, takket være en helt ny mobilapp. Etter hvert vil en iPhone-versjon også komme.

Slik ser BOINC ut på Android.

Jobber mens mobilen lader

Appen kalles BOINC, og etter at den er installert vil den kjøre i bakgrunnen. Så snart telefonen er plugget i en lader vil appen laste ned små biter av ulike prosjekter, og begynne å gjøre beregninger. Dette kan være for å hjelpe til med svært kompliserte datasimuleringer i forbindelse med forskning på Alzheimers, AIDS eller andre sykdommer – eller for å oppdage nye stjerner og planeter i verdensrommet.

Ved å kombinere datakraften fra et stort antall PC-er – og nå altså mobiltelefoner – verden over, får forskerne tilgang til en enorm regnekapasitet. For eksempel hadde prosjektet Folding@Home i fjor høst tilgang til over 163 000 prosessorer, med en total ytelse på hele 12 petaFLOPS (12 billiarder flyttalsoperasjoner i sekundet).

Velg selv hvilket prosjekt du vil støtte

BOINC er ikke bare navnet på denne nye Android-appen, det er også navnet på et Berkeley-prosjekt som støtter tilsammen mer enn 50 slike prosjekter verden over. Det betyr at du når du installerer BOINC-appen på telefonen din selv kan velge om du ønsker å støtte forskning på ulike sykdommer, vil bidra til å løse matematiske problemer eller har lyst til å hjelpe astronomene med å finne fjerne stjerner og planeter.

Les også: Slik kan smartmobilen redde norsk helsevesen

Appen fungerer på alle Android-versjoner nyere enn versjon 2.3, og som nevnt vil det også komme en iPhone-versjon. Første gang du kjører appen vil den kjøre ytelsestester på telefonen din, før du blir bedt om å velge hvilket eller hvilke prosjekter du vil støtte.

Dr. David P. Anderson.Foto: U.C. Berkeley Space Sciences Laboratory / CC-ShareAlike

En app som dette bruker enormt med strøm, derfor kjører den kun når laderen er plugget i – og bare når batteriet er ladet over et gitt nivå (standard er 90 prosent). Som standard laster den også kun ned nye data når telefonen er tilkoblet wi-fi, men det kan du gjøre om.

– Det er rundt én milliard Android-enheter nå, og den totale beregningskapasiteten deres overgår de aller største konvensjonelle superdatamaskinene, sier David Anderson hos UC Berkeley Space Sciences Laboratory. Han har laget appen, og forteller i en pressemelding at mobile enheter vil kunne være viktige i fremtiden for å bidra med rå prosesseringskraft til å løse beregningsintensive problemer.

Max Planck Institute, som står bak Einstein@Home-prosjektet, samt Google og National Science Foundation har støttet utviklingen av appen økonomisk, og IBM har bidratt med design av brukergrensesnittet og betatesting av appen.

Prøv selv

Hvis du er interessert i å prøve appen, finner du den gratis på Google Play.

Vi har såvidt testet den, og den eneste ulempen med den vi kan se er at mobilen nødvendigvis lader saktere når appen jobber med beregninger. Har du ikke kraftig nok lader (bruk gjerne den som følger med telefonen) vil du kunne oppleve at telefonen ikke lader seg opp til maks, siden BOINC-appen kan forårsake at telefonen bruker mer strøm enn laderen klarer å levere. Det er også grunnen til at standardinnstillingen er at appen ikke skal utføre beregninger før batteriet er ladet opp til minst 90 prosent.

Vil du ha mer nerdestoff?

Vi har besøkt Computer History Museum – bli med inn!

Les også
Nå kan du kjøpe en rimelig mini-3D-printer
Les også
Gjennombrudd for tankestyring
Les også
Slik kan smarttelefonen redde norsk helsevesen
Les også
Nå kan du ta legesjekken med mobilen
annonse