Tek.no

Nyhet

Brøt seg inn i bilen med laptop

Sikkerhetshull gjør det mulig å låse opp bilen med en bærbar PC.

BMW/Shutterstock
2 Feb 2015 15:18

Det blir stadig enklere å være bileier. Ryggekamera og integrert handsfree er bare småting i forhold til biler som parkerer seg selv, bråbremser for syklister ,i alle fall de med rett hjelm, og snart tar de seg av hele kjøreturen fra A til Å. Etter hvert som flere av bilens funksjoner i større eller mindre grad lar seg datastyre, er den store skrekken at kontrollen kan tas over av noen andre.

Nå kan det svenske nettstedet M3.se melde om et alvorlig sikkerhetsproblem med BMWs brukertjeneste Connected Drive. Connected Drive skal blant annet hjelpe bileiere som har låst seg ute med å låse opp bilen igjen, ved at eieren ringer til BMWs brukerstøtte. BMW kan da koble seg til bilen det er snakk om, og låse den opp for eieren. Du må være registrert slik at BMW er sikre på at de ikke låser opp bilen for feil folk. Men nå har den tyske motorklubben Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (Adac) oppdaget et et alvorlig sikkerhetshull som gjør det mulig å komme rundt dette.

Adac fant ut at de med en bærbar PC kunne imitere BMWs eget datasystem og låse opp bilen.

BMW har i følge M3.se bekreftet problemet, og sier i en uttalelse at de har oppdatert programvaren i de 2,2 millioner BMW-modellene som bruker Connected Drive. Oppdateringen vil i følge BMW installeres automatisk når bilen kobler seg til BMWs servere, eller når eieren gjør dette manuelt. I følge BMW er det ingenting som tyder på at noen er blitt utsatt for denne typen hacking.

NAF: – Positivt at datasikkerheten kommer i fokus

Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal. Foto: NAF

Kommunikasjonssjef i Norges Automobil-Forbund (NAF), Inger Elisabeth Sagedal, synes det er positivt at datasikkerhet også for bileiere kommer i fokus.

– Forbrukerne er ikke så opptatt av dette som de burde. Den teknologiske utviklingen tar med seg mange praktiske ting, men vi må ikke være for naive, sier Sagedal.

NAF kommer til å følge nøye med på utviklingen fremover.

– Vi er først og fremst positive til utviklingen. Det skjer veldig mye bra med tanke på trafikksikkerheten og trafikkavviklingen, men samtidig er vi bekymret over personvernet og datasikkerheten. Hvis noe er koblet opp på nettet kan det overvåkes, og det må vi følge med på, sier hun.

– Vi må være oppmerksom på problemer som kan komme, og ligge foran. Ikke komme haltende etter når problemene allerede har oppstått, sier Sagedal.

Tror du selvkjørende biler tilhører fremtiden? De kan komme før du tror (EKSTRA)»

Les også
Anonymous hacket bensinpumpe
Les også
– Hackere kan ta over styringen av bilen din
Les også
Nå skal Tyskland teste selvkjørende biler på motorveien
Les også
Googles førerløse bil er ferdig
Les også
– Roboter kan ikke kjøre i fylla
annonse