Til hovedinnhold

– Nordmenn er naive

Microsofts sedvanlige sikkerhetsanalyse er klar.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Nordmenn er både naive og godtroende, samtidig er vi veldig flinke på antivirus. Det er essensen i Microsofts sedvanlige sikkerhetsanalyse, forteller Ole Tom Seierstad, Chief Security Advisor i Microsoft Norge.

Seierstad har gått gjennom Microsoft Security Intelligence Report, som gjerne forkortes til SIR, og sett på trendene her i Norge. Rapporten baserer seg på tall fra rundt 600 millioner Windows-baserte datamaskiner verden over.

Tallene kommer fra Hotmail, Bing-søk og fra Microsofts egne sikkerhets- og antivirusprogrammer.

Java øker

Trendene for ondsinnet programvare i Norge viser at vi har mye adware-problemer. Det som er mest skremmende er likevel veksten på trojanere og exploits, da primært Java.

Varianten som herjer mest i Norge er ulike former for nøkkelgeneratorer, keygens. Disse genererer koder til ulike former for programmer, slik at man slipper å kjøpe seg en lisens. Selv om du i første omgang kan få et program som Adobe Photoshop tilsynelatende gratis, så er det gode sjanser for at maskinen din har fått en trojaner på kjøpet.

13,1 prosent av alle infiserte maskiner har en eller annen for for keygen-trojaner.

Seierstad kan si at det generelt sett er lite ormer og virus i Norge. Conficker-viruset var for eksempel aldri på de norske topplistene. Han forklarer dette med at det har vært et godt fokus på datavirus, og at nordmenn gjerne har både ny og oppdatert programvare.

Det nordmenn stort sett tabber seg ut på, er at de trykker på bannere som forteller dem at de er besøkende nummer én millon. En annen klassiker er banneret som sier at maskinen din er infisert av virus, og at du må klikke på banneret for å bli kvitt problemene. Denne typen annonse trykker nordmenn mye på, forteller Seierstad.

NorSIS merker det samme

Tore Larsen Orderløkken, leder i NorSIS.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Tore Larsen Orderløkken, leder i Norsk Senter for Informasjonssikring, NorSIS, har merket seg det samme som Seierstad. Han forteller at ulike varianter av ransom-viruset har herjet i Norge. Dette viruset låser maskinen din, og prøver å kreve løsepenger fra deg for å låse den opp igjen.

I tillegg har de falske telefonsamtalene fra Microsofts supportavdeling vært en slager blant svindlerne. Her blir brukeren oppringt av noen som hevder de ringer fra Microsoft support, hvorpå de vil ha deg til å logge deg på en side for fjernhjelp, men denne siden kan gjøre stor skade for deg.

Det er også tydelig at det er mange penger i dette. Kostnaden ved å sette opp en falsk helpdesk, og bruke opp mot 30 minutter på et offer, er noe naturlig nok hentes inn igjen ved at folk lar seg lure.

Orderløkken forteller at det er tilliten til et produkt bakmennene jobber med. Greier de å få tilliten din er mye gjort, og om du nekter kan de raskt bli hissige. Et stort problem er at så snart pengene de klarer å lure fra av deg går ut av landet, så er ikke dette noe som forfølges av Politiet. Både pengene og programvaren som brukes viser seg ofte og ha sterke bånd til Øst-Europa.

Norge er generelt sett et sikkert land, likevel har Microsoft sett en økning i målrettede angrep. Grunnen til dette er at Norge er et rikt land, med mange ressurser og en attraktiv bruk av ITK, forklarer Seierstad:

– Nordmenn er flinkere til å gjennomskue svindel over e-post, sosiale medier er den arenaen som det nå kjempes på, forteller Orderløkken. Dermed bør du være forsiktig med å klikke på ting som blir lagt ut av Facebook-venner, det kan være at de har mistet kontrollen over kontoen sin.

Før kunne du nesten alltid ta et svindelforsøk på det dårlige språket, som gjerne var resultatet av en Google Translate-oversettelse. Nå har språket blitt veldig mye bedre, men nordmenn er fremdeles flinke til å gjennomskue forsøkene som kommer.

Java har lenge slitt med en rekke sikkerhetsproblemer:
Slik blir du kvitt Java for godt »

Mer om
annonse