Nvidia bygger verdens største nettverk for kunstig intelligens

Skal «lære» på samme måte som mennesker.

Selv om det ikke nødvendigvis er direkte relevant for vanlige forbrukere, er kunstig intelligens et område flere IT-selskaper mener er spennende å forske på, og hvor det ikke finnes et fasitsvar når det gjelder tilnærming.

For litt siden skrev vi at Google nå tar i bruk kvantedatamaskiner for å utvikle mer avansert kunstig intelligens, og enda ferskere er nyheten om at IBM lager en superdatamaskin som simulerer en hjerne.

Kunstig nevro-nettverk

Nå gir skjermkortprodusenten Nvidia også sitt bidrag til forskningen. I samarbeid med forskere fra prestisjeuniversitet Stanford i California, skal Nividia nå konstruere det som blir verdens største såkalte «nevro-nettverk» i dataform.

Et nevro-nettverk har til hensikt å simulere læreevnen til en menneskelige hjerne, på en slik måte at det kan kjenne igjen blant annet objekter, stemmer og lyd på samme måte som et menneske.

Denne formen for kunstig læring er den raskest voksende grenen innen kunstig intelligens, og målet er å lage maskiner som kan handle på «egen hånd», uten å måtte programmeres til hver enkelt handling.

Dette er naturlig nok ressurskrevende. For å klare å levere nok datakraft i det nye nevro-nettverket til Nvidia brukte man altså selskapets grafikkprosessorer i stedet for vanlige prosessorer, noe som gir mye høyere ytelse enn man har oppnådd i andre slike nettverk.

Mer anvendelig

Nettverket består av til sammen 16 servere med grafikkprosessorer og kan by på hele 11,2 milliarder såkalte parametre, som er de virtuelle utgavene av nerveforbindelsene i hjernen. Til sammenligning hadde det forrige rekord-nettverket, som ble utviklet av Google i 2012, kun 1,7 milliarder parametre.

Denne kraftige økningen i effektivitet gjør ifølge Nividia teknologien mye mer anvendelig enn tidligere.

– Ved å levere mye høyere ytelse enn CPU-er bidrar grafikkprosessorer til å bringe store nevro-nettverk til massene. En hvilken som helst forsker eller selskap kan nå bruke kunstig læring til å løse alle mulige problemer med bare noen få grafikkprosessor-baserte servere, sier Nvidia-representant Sumit Gupta i pressemeldingen.

Det er uvisst når eller i hvilken sammenheng vi vil kunne få se det nye vidunderet i aksjon.

Det skjer også gjennombrudd på minnefronten: Forskere har laget lynraskt SSD-minne »

(Kilde: Nvidia, via Xbit Labs)

Les også
Påstår at Turingtesten endelig er «bestått»
Les også
Facebook bygger senter for kunstig intelligens
Les også
Forskere lagde flere hundre ganger større kvantemaskin – med laser
Les også
Forskere har laget datasystem som bruker «sunn fornuft»
Les også
Slik fungerer de mest avanserte maskinene vi ser for oss
Les også
IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
Les også
Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
Les også
Google vil lage datamaskiner som kan «tenke kreativt»
Les også
Her er Nvidias nye grafikkprosessorer
Les også
Forskere har laget PC som aldri krasjer
annonse