Flere norske barn behandles for «nettbrettnakke»

Lar du barna dine sitte med iPad-en i timevis?

Nakke- og skulderplager har lenge vært forbundet med mobilbruk. I USA dukket for eksempel uttrykket «text neck» opp allerede i 2008, før smarttelefonen og nettbrettet gjorde sitt store inntog.

Ifølge NRK Rogaland får stadig flere norske barn behandling for såkalt nettbrettnakke. De har snakket med naprapat Silje Moland i Naprapatlandslaget, som hevder at deres bedrift får stadig flere unge pasienter. Barn ned i 7-årsalderen sliter nå med nakkeproblemer, og bruk av mobil og kanskje spesielt nettbrett virker å være hovedårsaken.

Hode, nakke, skuldre

Ifølge Moland sliter barna med spenninger opp til hodet og smerter nakke og skuldre.

– Dette er muskler som lett blir overanstrengt når en sitter stille med nettbrett og smarttelefon – eller data, sier Moland til NRK Rogaland.

– Vi snakker om dette i bransjen, også med kiropraktorer og fysioterapeuter. Alle forteller om at flere og flere barn kommer til behandling. Dette er et økende problem, sier hun videre.

Også rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no sier til NRK Rogaland at hun ikke blir overrasket over at dette er et økende problem. Hun har også inntrykk av at barn (og voksne) bruker stadig mer tid foran en skjerm.

Ny studie viser at det hjelper med en bra låt
– Musikk kan lindre muskelsmerter »

(Kilde: NRK Rogaland)

annonse