Til hovedinnhold

Microsoft soper inn penger

Stor oppsving i inntjeningen mot i fjor.

Peteri/Shutterstock.com

Microsoft offentliggjorde nylig sine regnskapstall for første kvartal i regnskapsåret 2014, og disse inneholder svært trivelig lesning for selskapets aksjonærer.

Inntektene har steget med 16 prosent sammenliknet med første kvartal 2013, til svært respektable 18,5 millarder dollar, driftsinntekter har steget med 19 prosent, til drøyt 6,3 milliarder dollar, mens resultatet har gått opp med 17 prosent, til 62 cent per aksje.

Svakere Windows-salg til forbrukere

Inntjeningen stiger riktig nok ikke på alle områder, og at salget av PC-er kjører med bremsene på påvirker også utgiveren av verdens største operativsystem. Særlig inntektene fra salg av Windows-lisenser til OEM-selskaper faller – med hele 22 prosent. Ifølge Ars Technica er det særlig en nedgang i Kina som svir; dersom man ikke regner med kunder her er nedgangen på kun 17 prosent.

Inntekter fra salg av Pro-versjoner av Windows steg imidlertid, også til OEM-kunder; da med 6 prosent. Også maskinvaredelene av Microsoft har hatt et godt kvartal, og en dobling i salg av Surface-produkter mot forrige kvartal bidrar til en vekst på 37 prosent i inntekter – dog falt marginene i dette markedet med 45 prosent.

Positivt for aksjekursen

Foto: Google

Dette kommer i kjølvannet av en omfattende omorganisering, som skulle gjøre selskapet bedre rustet til strid mot et par andre teknologigiganter – nevnelig Google og Apple.

Dermed har analytikerne som stilte seg skeptiske til kursendringen da selskapet tok et mageplask på børsen i sommer blitt gjort ganske greit til skamme.

Markedet reagerte på nyheten med å sende aksjekursen til værs, og en oppgang på 2,55 dollar på de første timene av fredagens handel på NASDAQ – tilsvarende drøyt 7,5 prosent – tilsvarer oppgangen selskapet erfarte da deres omdiskuterte toppsjef Steve Ballmer nylig meldte sin avgang.

Dermed er kanskje ikke så sikkert at den mest kjente grunnleggeren bør gå:
Flere store aksjonærer mener Bill Gates bør trekke seg »

(Kilder: Google, Ars Technica)

annonse