Til hovedinnhold

Dette er AMDs neste toppskjermkort

Spesifikasjoner kom ut i natt.

AMD

Snart to år etter at Radeon HD 7970 ble lansert, har nå AMD endelig kommet på banen med en helt ny, og temmelig brutal toppmodell blant skjermkort for spillere. Sent i går kveld norsk tid holdt nemlig selskapet en pressekonferanse på Hawaii, hvor de endelig kunne røpe for hele verden detaljer rundt sine kommende lanseringer.

I tillegg til en ny toppmodell ble også flere andre kort ble annonsert på pressekonferansen. Disse er imidlertid kun gamle modeller i ny innpakning – etter samme mal som erkerivalen Nvidia fulgte da de for litt siden introduserte sin GTX 700-serie.

Spill i ultrahøy oppløsning med Hawaii

Radeon R9 290X er AMDs nye flaggskip.Foto: AMD

Navnet på det aller heftigste skjermkortet er AMD Radeon R9 290X, og spesifikasjonene det har å skilte med bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på konkurrenten Nvidia.

AMD har nemlig tatt sikte på at spill skal kjøres i 4K-oppløsningen mens de har designet dette skjermkortet – og dét uten å bruke CrossFireX.

For å få dette til har de designet grafikkjernen Hawaii XT. Denne tar over topplassen fra Tahiti XT, som har drevet de kraftigste Radeon HD-skjermkortene til nå, og nykomlingen kan skilte med hele 2816 streamprosessorer.

Minnet har også fått en skikkelig oppgradering fra foregående modeller. Minnemengden er økt med 33 prosent, til 4 GB, og busbredden er økt fra 384 bits til massive 512 bits. En intern minnebåndbredde på bare 300 GB per sekund tilsier at den effektive minnefrekvensen ligger rundt 4700 Mhz.

Kan ta opp kampen med Titan

Tahiti-kjernen får etter alt å dømme leve videre, inni Radeon R9 280X,.Foto: AMD

Nå er ikke dette en ekstrem oppgradering fra akkurat frekvensen vi så på AMDs forrige toppmodell, som klarte å levere en intern båndbredde på 264 GB/sek. Likevel, ved å sette på en så bred buss ser vi for oss et stort potensial for blant annet overklokking.

I tillegg åpner dette interessante muligheter for hva eksterne partnere kan hoste opp av ekstremkort senere – og som det ikke var nok, gir det AMD selv handlingsrom til når de skal lage en enda hvassere oppfølger til det nye toppkortet, basert på samme kjerne.

Til sammenlikning har selv GeForce GTX Titan, det absolutt kraftigste skjermkortet i Nvidias sortiment, bare 2688 streamprosessorer, og kun 384-bits minnebus. Grunnet en høyere minnefrekvens er likevel ikke båndbredden så mye lavere, og AMDs nyhet inneholder bare noe over seks milliarder transistorer – mot GTX Titan sine 7,1 milliarder.

Stort flere spesifikasjoner enn dette fikk vi ikke, ei heller ga AMD oss en pris eller når skjermkortet faktisk blir å finne i butikkene. Vi ble imidlertid gitt en liten indikasjon: Det går nemlig an å forhåndsbestille en spesialutgave av Radeon R9 290X som også kommer med Battlefield 4 – som tyder på at de første kortene blir å oppdrive i løpet av oktober.

Har du glemt eller lurer på hva spesifikasjonene betyr?
Les vår ultimate guide til hvordan skjermkort fungerer »

Flere oppgraderinger i anmarsj

Dette er skjermkortene AMD annonserte i går.Foto: AMD

Ved siden av toppmodellen R9 290X har AMD også annonsert at de kommer med flere andre kort i deres nye serie for entusiastene – altså R9 – så vel som noen alternativer for de mer prissensitive kundene, med R7-serien.

Plansjen til høyre viser alle kortene, men ytelsestallene er vi ikke så sikre på om stemmer. Ifølge disse skal den nye toppmodellen kunne oppnå omkring 8000 poeng i 3DMark Fire Strike-testen, som vil plassere det et stykke bak Nvidias GeForce GTX 780, så sant våre tester kan sammenliknes direkte med AMDs.

Likevel er plansjen interessant, særlig siden AMD faktisk ga oss et par priser i forbindelse med denne presentasjonen. Det rimeligste kortet, R7 250, skal eksempelvis koste 89 dollar, som gir en sannsynlig norsk pris på drøyt 700 kroner.

Kan du ikke vente, men må ha et nytt skjermkort i dag?
Sjekk hvilke skjermkort vi anbefaler til all slags bruk »

Mer om
annonse