Tek.no

Nyhet

Snart kan «Iron Man»-grensesnittet være nærmere en realitet

Nvidia med ny «utvidet virkelighet»-teknologi.

Vimeo/Nvidia
Eigil Knudsen
8 Aug 2014 08:30

Parallelt med VR-teknologi som Oculus Rift-brillene har også konseptet «utvidet virkelighet» fått stadig flere bruksområder. Utvidet virkelighet innebærer å kombinere visuelle data fra den virkelige verden med datagenererte, virtuelle elementer.

Teknikken har mange ulike nyttefunksjoner, men brukes også i underholdningsøyemed, og støttes av blant annet diverse mobilapplikasjoner og nye produkter som Google Glass og dets like.

Teknologien er på mange måter spennende og byr på en rekke muligheter, men har fremdeles en del begrensninger – først og fremst at de virtuelle elementene kun finnes på små skjermer som bare dekker en liten del av synsfeltet. Dette legger igjen en demper på realismen.

Nvidia med ny løsning

Nettstedet ExtremeTech melder nå om en ny tilnærming til utvidet virkelighet-teknologien med skjermkortprodusenten Nvidia og University of North Carolina (UNC) i spissen. Løsningen kan potensielt gjøre teknologien langt mer spennende enn i dag.

Det Nvidia og UNC har gjort er er å utvikle en type briller som dekker hele synsfeltet og hvor hele brilleglasset fungerer som en gjennomsiktig skjerm for de virtuelle objektene.

Teknikken innebærer å benytte gjennomsiktige og tett plasserte punktlys over hele brilleglasset. Disse punktlysene sender lys direkte mot pupillen i øyet og skaper på denne måten et bilde, mens lysene selv er ute av fokus og «usynlige». Forskerne selv kaller det en «pinlight»-skjerm.

Gir større realisme

Løsningen gjør det mulig å skape utvidet virkelighet uten behov for komplisert optisk teknologi. Samtidig kan de virtuelle elementene innlemmes i de virkelige omgivelsene på en mer realistisk måte og med riktige dimensjoner. Ifølge forskerne legger det også til rette for mer realistisk interaksjon med virtuelle objekter.

Brillene er ennå kun på et eksperimentelt prototypenivå, og mye arbeid gjenstår for å gjøre dem gangbare for en eventuell forbrukerlansering, men løsningen representerer en interessant videreutvkling av teknologien. For mer detaljert informasjon om virkemåten kan du sjekke ut videoen under.

Utvidet virkelighet brukes også av jagerflypiloter:
Disse høyteknologiske hjelmene koster 3,6 millioner kroner per stykk »

Vil du ha mer «tradisjonell» VR har vi også godt nytt:
Neste generasjons Oculus Rift sendes i posten i disse dager »

(Kilder: Pinlight Displays via ACM SIGGRAPHVimeo)

Les også
Forskere flyttet partikler i «Star Trek»-stil med en laserstråle
Les også
Denne teknologien gjør objekter usynlige
Les også
Lanserer avanserte spionbriller som ligner på Google Glass
Les også
Her er Googles nettbrett med «supersyn»
Les også
– Google utvikler nettbrett med avansert supersyn
Les også
Vil la deg oppleve virkeligheten med Oculus Rift-brillene
annonse

Les også