Nyhet

Truer HBO med forbud

Forbrukerombudet har sendt brev til HBO og ber om redegjørelse for bindingstiden.

Saken

Da HBO Nordic kunngjorde at alle deres norske kunder vil måtte binde seg i 12 måneder for å bruke tjenesten deres, ble det kommentarstorm både hos oss og på HBO Nordics Facebooksider.

Da vi tok en prat med HBO Nordic-sjefen Hervé Payan stilte han seg uforstående til oppstandelsen, og sa folk ville betale for HBO, bindingstid eller ikke.

Dette fikk Forbrukerrådet til å heve øyebrynene. De kunne nemlig fortelle til Hardware.no at hvis HBO ikke kunne tilby merverdi til kundene som binder seg, var de i trøbbel.

For å poengtere dette ytterligere, og gjøre HBO Nordic klar over norsk lovgivning, har Forbrukerombudet nå sendt et brev til selskapet.

Må gi noe ekstra til kundene

I brevet redegjør Forbrukerombudet både for den norske lovgivningen rundt bindingstider, og slår fast at HBO Nordic vil måtte tilby noe ekstra til kunder som binder seg. En prisreduksjon på årsabonnementet på 79 kroner er ikke nok, mener de.

«Vår umiddelbare vurdering er at en slik reduksjon i abonnementsavgift ikke vil representere en fordel for forbruker som veier opp for ubalansen som en bindingstid på 12 måneder vil skape.»

Forbrukerombudet legger også vekt på at det kun vil gjelde de som registrerte seg til HBO Nordics nyhetsbrev frem til 31. oktober, og gjelder dermed ikke nye kunder.

«Det er Forbrukerombudets vurdering at dersom HBO Nordic ikke gir forbrukerne andre fordeler enn det som har fremkommet i media, eller ikke kan vise at det foreligger særlige forhold som nevnt i avsnittet over, er vilkåret om bindingstid urimelig og allmenne hensyn tilsier at det forbys etter mfl. §22.»

– I sin nåværende form er HBO Nordic ulovlig

Fagdirektør i Forbrukerombudet Petter Ravne Bugten.

Ettersom HBO Nordic bare et par uker unna, ber Forbrukerombudet at HBO Nordic må svare snarest, seneset innen tirsdag 6. november.

Hvis HBO Nordic ikke har svart Forbrukerombudet innen den tid vil de vurdere bindingstiden til HBO Nordic med den faktaen de har på bordet.

– I sin nåværende form er HBO Nordic ulovlig i henhold til norsk lovgivning, forteller Petter Ravne Bugten til Hardware.no.

– Vi har lang fartstid med selskaper som vil ha bindingstid på produktene sine, og det er derfor vi har tatt kontakt med HBO Nordic før de lanserer produktet sitt i Norge. Vi vil gjøre dem klar over norsk lovgivning, slik at de vet hva de går til, fortsettter Bugten.

Hvis opplysningene rundt HBO Nordic som har kommet frem i media så langt stemmer, kan ikke HBO Nordic lansere tjensten med disse vilkårene i Norge.

Vil du lese hele brevet fra Forbrukerombudet kan du enten laste ned PDF-en, eller bla over til neste side for å lese brevet i sin helhet.

Vi har prøvd å ta kontakt med HBO Nordic, men fortsatt ikke fått svar. Vi oppdaterer saken så fort vi får en kommentar.

Forrige gang vi fikk kontakt med Hervé Payan, lovte han imidlertid at HBO Nordic vil føye seg etter norsk lovgivning:

– Vi føyer oss etter den norske loven og reguleringer. Detaljer rundt våre brukervilkår vil komme ved lansering, skrev han i en e-post til Hardware.no.

Les også: