Tek.no

Nyhet

AMD har sluppet sin budsjettmodell Ryzen 3

Nye Ryzen-prosessorer skal konkurrere med Intel Core i3.

AMD
27 Juli 2017 16:50

Det har lenge vært klart at AMD skulle slippe flere Ryzen-prosessorer, og nå er dagen kommet. De to nye modellene har betegnelsene Ryzen 3 1300X og Ryzen 3 1200 – noe som betyr at de skal kunne være et alternativ til Intels Core i3-modeller.

De to AMD-prosessorene deler mye med sine storebrødre i Ryzen 7- og Ryzen 5-familiene, deriblant sokkel AM4, som betyr at de kan brukes på de samme hovedkortene.

Samtidig er det også noen forskjeller. Den viktigste er nok at parallellprosesseringen som AMD kaller SMT (simultaneous multithreading) er skrudd av, så hver av de fire kjernene kan kun behandle én prosesstråd av gangen.

Teknisk sett

Den kjappeste av de to nye modellene er Ryzen 3 1300X, med en grunnklokkefrekvens på 3,4 GHz. Men den kan komme helt opp i 3,9 GHz når den får kjørt i gang det som er av turbomodi.

Ryzen 3 1200 har på sin side en grunnklokkefrekvens på 3,1 GHz, og skal kunne nå 3,45 GHz på turbo.

I tabellen over har vi sammenlignet med et par av Ryzen 5-storebrødrene.

Startet med åtte kjerner

De to prosessorene er bygd på samme måte som Ryzen 7, altså med to CPU Complex (CCX)-moduler. På hver av de firekjernede CCX-modulene har AMD slått av to prosessorkjerner, 4 MB av cachen og SMT-funksjonaliteten.

Totalt sett ender vi da opp med fire kjerner og 8 MB L3-cache. Prosessorene har for øvrig en TDP på 65 watt og skal komme med kjøleløsningen AMD Wraith Stealth inkludert.

Norske priser er ikke kjent i skrivende stund.

Trenger du noe litt sterkere?
Sjekk ut AMDs «folkemodell» Ryzen 5 >>>

(Kilde: TechPowerUp)

Les også
Threadrippers emballasje ser ut som en million kroner
Les også
AMD Ryzen 5 1600X og Ryzen 5 1500X: Endelig kom AMDs etterlengtede «folkemodell»
Les også
AMD Ryzen 7 1800X: AMD er tilbake, og det med et smell
annonse