NyhetIFA 2017

10 lanseringer du ikke vil gå glipp av denne uken

Elektronikkmessen IFA går av stabelen.

Hvis du liker å følge med på ny teknologi er dette antakeligvis en av mer spennende ukene i året.

Dingsemessen IFA går av stabelen i Berlin, og den ventes som vanlig å by på nye toppmobiler, TV-er, hvitevarer og en hel haug krimskrams du kanskje aldri har tenkt på behovet for.

Her er noen av de viktigste elektronikkprodusentene og konkrete ryktene som vi venter på i løpet av uken som kommer. Hvis det er spesielle dingser du venter på kan det være lurt å besøke oss kort tid etter lanseringstidspunktet. Du finner dato og tid for de ulike pressekonferansene for hver produsent i listen.

Hva er du mest spent på? Syng gjerne ut i forumtråden under.

Dette tror vi slippes på årets IFA-messe

Asus – Nye mobiler og litt mer

Asus kan faktisk lage ganske gode mobiler. Her ser du Asus Zenfone Zoom S.

Asus lager alt fra skjermkort og hovedkort til svært gode bærbare PC-er, og i det siste har til og med mobiltelefonene deres funnet veien til Norge, etter lang ventetid. Det ventes at de nyeste ZenFone-modellene blir med til Berlin.

Akkurat hva slags harde pakker de har med seg til å legge under dingsetreet i Berlin er foreløpig litt uklart, men det taiwanesiske selskapet og dets karismatiske leder, Jonney Shih, skal ha pressekonferanse relativt tidlig i år.

Det pleier å komme mange produkter når Asus først går i gang, men det er heller ikke fryktelig lenge siden Computex-messen, der vi fikk se et skred av nye produkter »

Tidspunkt: 30. august, 13.00

Panasonic – Kanskje en ny OLED?

Panasonics DX900 imponerte stort da vi testet den i fjor, og på IFA får vi forhåpentligvis se etterfølgeren.. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Den japanske giganten har hatt for vane å lansere TV-er på IFA, men i år er det ikke noen rykter som svirrer rundt selskapet. For eksempel lanserte de sin første toppmodell innen OLED-teknologi på denne messen for to år siden.

På den samme messen har også dagens toppmodell innen LCD, DX900, figurert. Mange hadde trodd den ville komme sammen med resten av de nyeste modellene tidligere i år, men det ble altså ikke tilfelle.

Dersom de fortsatt vil satse side om side med OLED, så er det på tide at den japanske produsenten drar sløret av noe som kan erstatte DX900 og tre inn som en ny toppmodell i LCD-segmentet.

I fjor viste dessuten selskapet frem noen konsept-idéer, blant annet en helautomatisk vaskemaskin som bretter klærne dine etter vask.

Med andre ord kan vi få oss en real overraskelse når sceneteppet går av i morgen.

Tidspunkt: 30. august, 15.00

Samsung – Mobil, ekstrem spillskjerm og en ny smartklokke

Vi har allerede fått prøve Samsung Galaxy Note 8, men kjenner vi Samsung rett vil den fortsatt få mye oppmerksomhet på IFA-messen.. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung har fortsatt mer igjen å lansere, selv om deres kanskje største lansering denne høsten allerede er avholdt, i form av Galaxy Note 8-slippet. Vi regner imidlertid med at det nye mobilflaggskipet vil være tungt synlig både på messegulvet, og muligens under selve pressekonferansen.

En annen tidligere lansert råtass som antakeligvis får sin første messeopptreden er en ny og helsprø spillskjerm fra produsenten. Den 49 tommer store dataskjermen med superbredt aspekt på 32:9 ble først omtalt i juni i år, men den er foreløpig ikke å finne i butikkene - den ventes først å dukke opp i september.

Det ryktes også at det kan komme en del nye klokker fra produsenten, med den nye Gear Fit 2 Pro som det alt har lekket bilder og informasjon om. Muligens kommer det mer. Fortsatt er mye høyst uklart om Samsungs nærvær på IFA, men det pleier sjelden å være kjedelig, så notér deg tidspunktet.

Les mer om Samsung Gear Fit 2 Pro her »

Tidspunkt: 30. august, 16.00

LG – En utrolig lekker mobil

LG har hintet om V30s heldekkende skjerm, blant annet med dette bildet som de la ut på nettet.. Bilde: LG

LG ventes å lansere en ny toppmobil under IFA-messen. Deres V30-modell har vært godt synlig på ryktebørsen de siste ukene, og man regner med at den blir helt offisiell nå som IFA-messen går av stabelen. Dette er tredje blad i V-serien, der den første brukte en god stund på å dukke opp i Norge, mens V20 stort sett ikke har vært å finne i norske butikker. Kanskje er det lov til å håpe at vi får være med på moroa denne gangen.

Det ventes en helskjermsmobil, litt i samme gaten som dagens toppmodell, LG G6. Også denne gang vil hodetelefonkontakten antakeligvis være med, og LGs satsing på påkostede lyddeler virker å fortsette. Men her er også et åpent spørsmål vi håper å få svar på; LG G6-utgavene var temmelig forskjellige avhengig av hvor du kjøpte dem. En LG G6 fra Korea vil typisk ha en kraftig lyddel som kan drive nær sagt hvilke som helst hodetelefoner, mens en G6 kjøpt i USA vil ha mer lagringsplass og støtte for trådløs lading. Den europeiske modellen har ingen slike sirkustriks.

Dersom LG nok en gang gir ulik maskinvare under samme navn til ulike markeder kan det bli et skår i gleden for deg som venter aller mest på V30 i løpet av lanseringsdagene som kommer. Siste utvikling er forresten at det kanskje kommer en større Plus-modell av V30 i tillegg.

LG har allerede fortalt litt om V30. Les mer her »

Tidspunkt: LG pleier å slippe nyhetene sine i form av en rad pressemeldinger gjennom uken. Men de er til stede på messen, og så fort som duken kommer av de ulike produktene er Tek.no på plass.

TCL – OLED-TV-er?

Kanskje den danske sjefsdesigneren Flemming Møller Pedersen klarer å imponere oss.. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Dette er en av de største produsentene i verden av TV-skjermer, men har ikke vært fullt så kjent her på berget. Har du imidlertid kjøpt deg en TV ved navn Thomson, er dette et produkt som TCL står bak.

Selskapet har hatt for vane å ha en stor stand på IFA, og det samme ser ut til å gjelde i år.

For et par år siden fikk vi de første smaksbitene av arbeidet til den danske sjefsdesigneren Flemming Møller Pedersen, og vi må si vi like mange av idéene som selskapet kom opp med.

Også TCL har tidligere visst frem OLED, så kanskje kan vi få se noen modeller som har denne teknologien.

Tidspunkt: 31. august, 10.30

Vi falt pladask for Philips' OLED-TV i fjor. Kommer den i større format i år?. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Philips – En større OLED-TV

Philips er en av kjempene som inntar IFA hvert år, og som oftest lanserer brorparten av sine nye TV-er under de dagene messen varer i Berlin.

Frem til nå har selskapet fokusert på OLED-TV-er med en størrelse på 55 tommer, noe som ofte kan bli litt lite for oss nordmenn. Det ventes at selskapet nå skal gjøre noe med dette, og slippe større TV-er med teknologien, fortrinnsvis 65 tommer.

Dessuten begynner det å bli på høytid at de lanserer noe nytt på LCD-fronten i toppklassen. Selskapet har hatt for vane å vise frem en splitter ny 9-serie på denne messen, og foregående år har de sluppet modeller som aldri fant veien til butikkhyllene.

Tidspunkt: 31. august, 12.00

Sony – Helt nye mobiler (og én av dem kompakt!)

Sony er en av de få mobilprodusentene som lager små mobiler. Vi krysser fingrene for at vi får se en ny og liten modell på årets IFA-messe.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

Sony har også hatt telefoner på listen over ryktede nye dingser. Det er spesielt modellene Xperia XZ2 og XZ2 Compact som ventes på.

Begge skal ifølge ryktene være virkelig toppspesifiserte, men gitt at forgjengerne Xperia XZ og XZs både er raske og gode fortsatt er det spesielt en eventuell ny Compact-modell vi biter oss merke i. For tilhengerne av kompakte telefoner er sulteforet om dagen, noe som ble ekstra tydelig da vi forsøkte å lage en liste over små mobiler. Listen ble ikke lang, og et par av modellene jukset seg med ved å ha små skjermer, men likevel ganske digert ytre.

Noen av ryktene rundt XZ2 Compact har også pekt på at den kan få vanntetting, slik kompaktmodellene før Xperia X Compact hadde. I så fall kan Sony muligens vinne tilbake sin posisjon som Apples argeste konkurrent i de små størrelsesklassene.

Som vanlig er det en del usikkerhet omkring detaljene, men det er toppbrikken Snapdragon 835 som ventes å finne veien inn i disse modellene, og da ville det overrasket oss veldig om ikke resten av produktet også var rimelig toppet.

Helt ekstreme spørs det imidlertid om produktene blir - Sony har tross alt allerede sin Xperia XZ Premium som foreløpig er det ubestridte flaggskipet, og den eneste nyere telefonen på markedet med 4K-skjerm.

Tidspunkt: 31. august, 13.00

Lenovo og Motorola – Ny mobil, ny PC og forhåpentligvis noe rart

Lenovo Yoga Book var et kjempelekkert, men kjemperart, produkt.. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

Motorola har det med å være litt gærne i forbindelse med de store dingsemessene. I fjor var Yoga Book skyld i omtrent like mengder undring og begeistring. Det er, kort fortalt, en bærbar PC der tastaturet er byttet ut med en skriveflate man kan bruke digital penn på.

Vi håper og tror at Lenovo aldri mister sin småsprø side, for det er slike litt aparte forsøk på å treffe nye kunder som kan lede til det neste store. Selv om risikoen for slike produkter også er høy.

Det som går av konkrete rykter før årets messe handler om Moto X-serien, der fjerde generasjon er antatt å dukke opp i Berlin. Nye produkter i Yoga-familien av bærbare PC-er, nettbrett og hybrider ventes også.

Tidspunkt: 31. august, 20.00

Huawei – Kaaanskje en ny toppmobil med heldekkende skjerm?

Huawei har store planer for Mate 10. Dette er forgjengeren Mate 9 Pro.. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei biter stadig hardere fra seg i konkurransen om mobilkundene. Selskapet kan vise til ellevill vekst de siste årene, og er nå tredje største mobilprodusent på verdensbasis. Huawei er 30 år gammelt i år, men sammenliknet med sine konkurrenter har de jobbet relativt kort tid med mobiltelefoner. Gitt hvor langt de har kommet på kort tid er det altså all grunn til å lytte når de har noe å si.

Men en pressekonferanse helt i slutten av messeuken antyder at vi kanskje ikke får se så mange nye dingser fra selskapet. Kanskje skal det handle mer om nettverk og tilkoblede dingser?

Det er vanskelig å spå. Telefonen vi virkelig venter på fra selskapet heter Mate 10, og Huawei-sjef Richard Yu har allerede gått offensivt ut og sagt at den både vil være vanntett og få heldekkende skjerm. Men det vil være litt pussig om de slipper den etter at messa i praksis er over, så det er grunn til å tro at det ikke blir Mate 10 vi får se her. Men kanskje er det likevel vel så spennende?

Tidspunkt: 2. september, 14.00

Fitbit - har allerede lansert

Den nye smartklokken Ionic.. Bilde: Fitbit

Det gikk en mengde rykter omkring Fitbit i forkant av IFA, men mandag denne uken gjorde treningsdingsprodusenten slutt på dem alle, ved å sende ut fire pressemeldinger på rappen. Den nye klokken store deler av verden har vært nysgjerrig på har fått navnet Ionic, og er utstyrt med både GPS og en ny sensor som skal måle oksygenmetning i blodet. Dette er viktig både når du trener, og dersom du for eksempel har pustestopp når du sover.

Prisen på klokken ligger litt over det vi er vant til fra Fitbit - klokken skal koste omtrent 3500 kroner. Mye av produsentens utstyr legger seg noenlunde tilgjengelig mellom 1000 og 2000 kroner. Men dette produktet får altså en del funksjoner som dagens Fitbiter ikke har, og produsentens eneste klokke, Blaze, har sine høyeste priser rundt 2000 kroner.

Ellers har produsenten sluppet en smart badevekt, og et sett Bluetooth-øreplugger som er laget for å passe til Ionic. Klokken har nemlig både lagringsplass og musikkspiller bygget inn. Nyheter i selve treningsappen er også på plass.

Nyhetssaken om de nye Fitbit-produktene finner du her. Se opp for sniktitt på Ionic i løpet av uken.

Tidspunkt: Lanserte via pressemelding, produktene stilles ut på IFA

Xiaomi kommer ikke ...

... til IFA

Xiaomi Mi Mix var først ut på markedet med kant-til-kant-skjerm. Snart kommer oppfølgeren.. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av fjorårets største overraskelser heter Xiaomi Mi Mix. Hvis du leser denne artikkelen på en Galaxy S8 eller LG G6, med skjerm over mesteparten av forsiden, er det greit å få med at kineserne i Xiaomi var først ute med en slik variant i stor skala. Nei, vi har ikke helt glemt Sharp og Aquos-modellene, men de har vært svært sjeldne å se utenfor Japan.

For et større marked var det altså Xiaomi som var først ut, og fjorårets Mi Mix satte en ny standard i brukeropplevelse et halvt år før Samsung og LG dukket opp, og ett helt år før Apples ryktede iPhone 8.

Nå går det massevis av rykter om Mi Mix 2, og Xiaomi har en tendens til å dukke opp litt plutselig når de først gjør noe. For å være sikker på at ikke vi gikk glipp av noe spurte vi Xiaomi om de vil ha noe nærvær på IFA i år. Selskapets globale PR-sjef John Chen avkreftet dette, naturligvis uten å si noe mer om dingsen vi faktisk venter på.

Dermed ser det ut til at Mi Mix 2 må vente litt til, før den hilser på mulige kjøpelystne kunder. Ryktene nå antyder en lanseringsdato rundt 12. september, altså omtrent samtidig med at Apples ventede høstlansering. Det er antakeligvis ikke tilfeldig.

Tidspunkt: I hvert fall ikke på IFA

Andre navn å følge gjennom uken:

  • Logitech
  • Razer
  • HTC

(Kilder: Pocket-lint.com, Techradar.com,

Les også
Fitbit Ionic: Vår nye favoritt blant smartklokkene
Les også
Slik ser trolig Xiaomi Mi Mix 2 ut. Slippes én dag før iPhone 8
Les også
Med denne skal Fitbit ta rotta på Apple
annonse