Nytt løsepengevirus fjerner seg hvis du infiserer vennene dine først

Ekstra utspekulert «ransomware»-program på ferde.

Såkalt «ransomware», som kan oversettes til løsepengevirus på norsk, er en sleip type ondsinnet programvare som krypterer filene på datamaskinen din og krever penger for å gi deg dekrypteringsnøkkelen. Nå har det dukket opp en ekstra utspekulert utgave av et slikt program, melder Bleeping Computer.

Det nye løsepengeviruset heter forvirrende nok Popcorn Time, og må altså ikke forveksles med den mye omtalte pirat-strømmetjenesten. Det ble først oppdaget av MalwareHunterTeam.

Viruset fungerer i utgangspunktet som andre typer løsepengevirus, det vil si at filene låses på datamaskinen til ofrene med mulighet for å betale en pengesum. I dette tilfellet ligger summen på én bitcoin, som i skrivende stund tilsvarer cirka 6500 kroner, altså en ganske heftig sum.

FBI sier du bare kan gi opp hvis du er rammet av ransomware:
Ser du denne beskjeden er du nødt til å betale tusenvis av kroner »

Kan kjøpe deg fri ved å infisere andre

Denne metoden beskrives av virus-forfatterne som den «enkle og raske» metoden, men det finnes også en annen metode. Ofrene tilbys nemlig å infisere andre datamaskiner ved å sende en lenke, og dersom du infiserer minst to andre personer som ender opp med å betale vil Popcorn Time låse opp filene dine gratis.

Ville du ha spredt viruset til bekjente for å slippe å betale?

Det er uvisst akkurat hvor den aktuelle lenken tar brukerne, og på hvilken måte den lurer folk til å installere det ondsinnede programmet.

Programmet bruker 256-bits AES-kryptering, en standard som benyttes av blant annet statlige myndigheter som NSA, og er altså svært vanskelig å knekke. Blir du infisert er det altså stor sjanse for at du faktisk må betale dersom du vil redde filene dine.

I vinduet som dukker opp når programmet er installert påstår utviklerne av programmet at de kommer fra krigsherjede Syria, og at viruset er ment som et tiltak for å dekke utgifter til mat. Det er nok god grunn til å ta dette med en stor klype salt. Mer informasjon kan du finne hos Bleeping Computer.

Virus tar mange former: Dette sprer seg gjennom Facebook-chatten »

(Via Digital Trends)

Les også
Nytt «løsepengevirus» tvinger brukere til å spille et spill for å låse opp filene sine
Les også
Bitcoins er nå mer verdt enn gull
Les også
Løsepengevirus på ferde i Norge – Telenor advarer
Les også
Nytt virus sprer seg gjennom Facebook-chatten
annonse