Til hovedinnhold

Denne mobilappen skal betale deg for at du beveger deg

Fysisk aktivitet gir deg virtuell valuta.

Det kan som kjent være vanskelig å oppdrive lysten til å trene og bevege seg, og de såkalte treningsarmbåndene er i grunnen bare nyttige etter at man allerede har funnet motivasjonen. Nå har det imidlertid dukket opp et nytt mobilkonsept som betaler brukere for fysisk aktivitet.

BBC melder nemlig om et nytt konsept kalt «Bitwalking dollar», som rett og slett er en ny type virtuell valuta. Det spesielle med akkurat denne valutaen er at den «graves» frem ved å simpelthen bevege seg, i stedet for gjennom ren prosessorkaft, slik som for eksempel med Bitcoin.

Kan veksles inn i vanlig valuta

Gravingen skjer gjennom en mobilapplikasjon som registrerer og godkjenner antall skritt som brukeren har tilbakelagt. Etter 10 000 skritt, som tilsvarer cirka åtte kilometer, vil brukeren ha generert én Bitwalking-dollar. Valuaten kan så enten benyttes i en nettbutikk, eller veksles inn i vanlig valuta.

Man vil ha tilgang til et eget nettmarked direkte via appen. Foto: Bitwalking

Brukeren kan akkumulere så mye han eller hun vil før summen løses inn. Det er uvisst hva kursen ligger på om du veksler inn valuaten i vanlig valuta, men ifølge utviklerne vil én Bitwalking-dollar visstnok tilsvare én vanlig, amerikansk dollar dersom du benytter valuaten i en egen nettbutikk.

Denne butikken vil være direkte tilgjengelig fra mobilappen. Valuaten skal basere seg på den samme «blokkjede»-teknologien som Bitcoin i transaksjonsløsningen, og brukere vil ha tilgang til sin egen lommebok via appen, hvor de kan overføre penger til andre.

Brukere må bli invitert

I tillegg til å motivere folk til å bevege seg mer, sier utviklerne at mye av formålet med konseptet er å gi mennesker i utviklingsland en ekstra inntektskilde. I slike land er nemlig fysisk arbeid og lange dager ofte svært utbredt.

Selve applikasjonen er gratis, men det er verdt å merke seg at man må inviteres for å bruke systemet. Man kan sende forespørsel om invitasjon gjennom hjemmesiden. En annen begrensning er at man kun kan akkumulere opptil 3 Bitwalking-dollar per dag, og det er ikke mulighet for å åpne flere kontoer.

Det er ennå høyst uvisst hvor gangbart prosjektet er, så det må nok fremdeles tas med en klype salt. Som BBC peker på kan det blant annet bli problematisk for en valuta som tilsynelatende er såpass enkel å generere å holde seg i verdi.

Systemet skal lanseres i Europa, men det er uvisst når det eventuelt blir tilgjengelig i Norge. Mer informasjon finner du på hjemmesiden.

I mellomtiden skjer det også spennende ting på Bitcoin-fronten: Dette er en dedikert Bitcoin-PC »

Les også
Denne fyren opererte inn Bitcoin-lommeboken sin i hånden - og gjennomførte en betaling
Les også
Nå har det kommet en egen Bitcoin-PC
annonse