Tek.no

Nyhet

Nå kan du se tusenvis av høyoppløste bilder fra NASAs månereiser

Se resultatet av over 10 års arbeid.

NASA/Flickr
7 Okt 2015 12:21

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har riktignok sluppet en del bilder fra sine mange eskapader tidligere, men nå har byrået virkelig åpnet slusene. Som nettstedet Planetary Society melder har NASA nemlig sluppet tusenvis av høyoppløste bilder fra måneoppdragene sine.

Bildene er hentet fra de bemannede Apollo-oppdragene, som fant sted mellom 1967 og 1972. Flere av disse, inkludert det kjente Apollo 11-oppdraget, gikk ut på å lande på Månen.

8400 bilder

Fotografiene teller hele 8400 stykker og er lastet opp på bildenettstedet Flickr, organisert i albumer som representerer de ulike Apollo-oppdragene, fra og med Apollo 7 til og med Apollo 17. Bildene har en oppløsning på 1800 DPI.

Foto: NASA/Flickr

Det ligger svært mye arbeid bak den nye, massive Flickr-opplastingen. Mange av bildene fra oppdragene har blitt digitalisert tidligere, men måtte skannes og behandles på nytt for å tilpasse dem til de høye oppløsningene som dagens skjermteknologi opererer med.

Over 10 års arbeid

Arbeidet med å skanne originalbildene, som for det meste ble tatt med de legendariske Hasselblad-kameraene, startet faktisk så langt tilbake som i 2004. Bildene ble overført til DVD-er ukomprimert, før man justerte fargene og lysstyrken, samt reduserte størrelsen til 1000 DPI.

Med den nye digitaliseringsprosessen har man imidlertid altså økt oppløsningen til 1800 DPI. Hasselblad-kameraene er kjent for å fange inn svært mye detaljer, og som et resultat har vi altså nå blitt servert svært skarpe og detaljrike bilder fra måneferdene vi hittil ikke har sett maken til.

Bildearkivet finner du som sagt hos Flickr, og under kan du se noen eksempler.

NASA fortsetter å ta spennende bilder: Nylig tok byrået spektakulære bilder av Plutos måne Charon »

Foto: NASA/Flickr

(Via The Verge)

Les også
Disse fem prosjektene skal kjempe om NASAs gunst
Les også
Dette romfartøyet skal «hoppe» på Månen i 2017
Les også
Plutos måne overrasker NASA
Les også
NASA tok dette bildet fra ISS
Les også
Ny video lar deg «fly» over Plutos overflate
Les også
– Pluto ligner jo på Disneys Pluto!
annonse

Les også