Commodore gjør comeback – som smartmobil

Men retro-spill følger med.

For mange voksne i dag vekker navnet Commodore gode minner til livs. Det oser av nostalgi og fordums spillglede. Den første datamaskinen selskapet produserte het PET (eller CBM i Europa), og ble lansert tilbake i 1977. Likevel er det nok Commodore 64 fra 1982 eller Amiga-maskinene som kom på 80- og 90-tallet de fleste husker.

Nå har Commodore-navnet plutselig gjort comeback, melder Engadget. Denne gangen dreier det seg imidlertid om en smartmobil i øvre mellomklasse som kjører Android. Som den originale datamaskinen, har mobilen fått navnet Commodore PET.

Kommer med spill-emulatorer

Den nye Android-mobilen skal ha en 5,5-tommers skjerm med 1080p-oppløsning, en 1,7 GHz åttekjernersprosessor fra Mediatek og 16- eller 32 GB lagringsplass, samt plass til micro-SD på 32 GB for begge modellene. Ellers skal batteriet være på 3000 mAh, og hoved- og frontkameraene tar bilder med henholdsvis 13- og 8-megapikslers oppløsning. På papiret virker den altså ganske grei.

For nostalgikerne er det nok likevel retro-spillene som gjør nye Commodore PET interessant, foruten logoen. Emulatorene «VICE C64» og «Uae4All2-SDL Amiga emulator» skal være forhåndsinstallert, og utvikleren jobber med å få rettigheter til noen av de mest populære Commodore- og Amiga-spillene før lansering, skriver Wired.

Pris og tilgjengelighet

I første omgang kommer Commodore PET-smartmobilen i salg i Tyskland, Italia, Frankrike og Polen i slutten av juli. Utviklerne har imidlertid planer om å selge den internasjonalt etter hvert. Mer info kommer på Commodoresmart.com etter hvert.

Prislappen skal være rundt 275 euro, altså snaue 2500 kroner, for 16 GB-modellen. Toppmodellen som også har 3- og ikke 2 GB RAM, koster 330 euro (i underkant av 3000 kroner).

– Har rett til å bruke Commodore-navnet

Commodore 64 ble relansert i 2011.

Noen vil kanskje stusse litt over at det gamle Commodore-navnet plutselig dukker opp igjen. Rettighetene til navnet skifter hender flere ganger de siste 20 årene, og ulike aktører har gitt ut nye Commodore-produkter. I 2004 kom det for eksempel en Commodore-merket joystick til TV-spill, og i 2011 kom det til og med en kraftig oppgradert C64-maskin i salg.

Ifølge Wired vant det nederlandske selskapet Commodore Holdings B.V. rettighetene til å bruke merkenavnet i en rettssak for to år siden. Siden har det vært stille. Utviklerne av den nye smarttelefonen skal derimot være et britisk-registrert selskap som kaller seg Commodore Business Machines Limited, som er startet av to italienere.

De skal tidligere i år ha sikret seg rettighetene til å bruke Commodore-navnet i 38 land, inklusive USA og de nevnte europeiske landene. Vi får krysse fingrene for at Norge også er på listen. I så fall kan også du snart vekke nostalgien til livs med Amiga-spill på smartmobilen Commodore PET.

Hvor mange av retro-maskinene kjenner du igjen?
Disse 10 datamaskinene revolusjonerte verden »

(Kilder: Wired via Engadget)

Les også
De gammeldagse spillkassettene gjenoppstår til mobiltelefoner
Les også
Commodore 64 kan nå forhåndsbestilles
annonse