Nyhet

Hard kamp om filmer og serier

Strømmetjenestene slåss om filmene etter drastisk vekst i filmstrømming til smartmobil og smart-TV-er.

Halvparten av befolkningen i Norge har nå tilgang til strømmetjenester, ifølge Viaplay, som denne uken presenterte sitt 2015-program for norsk presse.

Viaplay melder om 140 prosent vekst i videostrømmingen til mobiltelefoner i Norden det siste året. Det er spesielt Norge og Sverige som utmerker seg på denne statistikken.

Enda mer dramatisk er veksten i selskapets visninger av innhold for barn. Der snakker man nå om en vekst på 600 prosent det siste året.

Kamp om rettighetene

Bak disse tallene skjuler det seg en hard kamp om rettighetene til å vise filmer og TV-serier.

For eksempel fikk Viaplay i fjor høst en eksklusiv avtale om å vise filmer og serier fra Nickelodeon, et kabel- og satellitt-TV-nettverk som har barn og ungdom som viktigste målgruppe.

– Avtalen førte til at konkurrenten Netflix ble tvunget til å fjerne alle Nickelodeon-serier og -filmer fra sin katalog, fremholdt administrerende direktør Rikard Steiber hos Viaplay Nordic på pressekonferansen i Oslo.

Et raskt søk på «Nickelodeon» hos Netflix i Norge i dag viste at alt er fjernet.

Viaplay har tidligere sikret seg mye innhold fra Disney.

Viaplay er nå på tredjeplass blant videostrømmestjenestene i Norge, etter Netflix og TV2 Sumo.

LES OGSÅ: Går til sak for å slippe mobilstråling (Cw.no)

Spennende marked

– Markedet for video-on-demand i Norden er veldig spennende nå, og Norge og Sverige gjør det best, fremholdt Steiber. – Vi opplevde en dramatisk endring i 2014 og har nå flere brukere på mobil enn på pc og Mac, sa han.

VEKST: Viaplay presenterte stor vekst på pressekonferansen i Oslo. Foto: Toralv Østvang

En av konsekvensene er at det å se på filmer og TV-serier ikke lenger bare er en familie-aktivitet. – TV-titting begynner å bli individuelt, sa Steiber.

LES OGSÅ: Slik lykkes du som it-sjef (Cw.no)

Smarte tv-er og mobiler

En annen trend er at smart-TV-er og smartmobiler begynner å utfylle hverandre i et aktivt samspill. Vi er i ferd med å få en ny form for multitasking der man veksler mellom å se for eksempel sportsbegivenheter på TV og mobil.

Man kan se på én fotballkamp på TV og følge med på flere andre på mobilen, og når det skjer noe spennende på en av de andre kampene, flytter man med et tastetrykk denne kampen opp på den store TV-en.

Apropos store TV-er: På spørsmål om strømmetjenestene snart kan tilby mer 4K-innhold svarte innholdssjef Lina Brounéus at det dessverre ikke produseres så mye 4K-innhold foreløpig.

– Men det kan jo endre seg raskt, og vi er klar for det, sa hun og tilføyde at forbedringer av antall bilderuter per sekund også har høy prioritet, spesielt i tilknytning til sportssendinger.

LES OGSÅ: Blokkerer Netflix VPN-tjenester? (Cw.no)

Satser på seriepremierer

Hovedbudskapet fra Viaplay nå er at selskapet vil fortsette konseptet med seriepremierer – Viaplay Premieres – som ble lansert for ikke lenge siden. Dette dreier seg om TV-serier som har sin premiere som strømmetjeneste uten å ha gått på TV-stasjoner først.

Blant de to nye seriene er detektivserien Battle Creek og sesong to av Outlander, der tidsreiser står sentralt.

Viaplay er en del av det internasjonale medieselskapet Modern Times Group (MTG), med hovedkvarter i Stockholm. Konsernet også eier Viasat og P4.

LES OGSÅ: Ti grunner til aldri å jobbe med data (Cw.no)

Les også
«Swedish Dicks» er Viaplays første eksklusive TV-serie
Les også
Slik får du bildet trådløst fra PC, mobil og nettbrett
Les også
Se opptil 56 prosent lenger på YouTube
Les også
Denne strømmetjenesten har flest filmer og serier
annonse