Til hovedinnhold

Her er verdens første 3D-printede våpen

Kontroversielt selskap har nådd målet.

Forrige uke skrev vi om at det Texas-baserte selskapet Defense Distributed var rundt to uker unna å lage verdens første 3D-printede våpen. Nå meldes det at våpenet allerede er ferdig.

Magasinet Forbes har mottatt bilder fra Defense Distributed som viser nettopp det aller første funksjonelle håndvåpenet som er produsert av en 3D-printer. En demonstrasjonsvideo (se under) viser at pistolen fungerer, og den skal bli tilgjengelig for nedlastning i dag.

Pistolen har fått det noe politiske navnet «The Liberator», og består av 16 komponenter laget av plasttypen ABS.

Tilnærmet alt kan skrives ut

Produsenten har tidligere gjort seg bemerket ved å lage ulike 3D-printede våpenkomponenter, men The Liberator er altså det første våpenet hvor alle delene er laget av en 3D-printer, med to små unntak. Tennstempelet, altså den delen som antenner patronen, er laget av metall.

I tillegg har man bygd inn en liten stålbit i våpenet ene og alene for å gjøre det mulig å oppdage med metalldetektor, noe som er påbudt i USA. Våpenet skal ellers kunne brukes med vanlig håndvåpenammunisjon, og har et løp som kan skiftes ut for å tilpasses ulike typer kalibre.

The Liberator skal visstnok gjennomgå noen flere kvalitetstester, men planen er å gjøre 3D-tegningene til våpenet tilgjengelig for nedlasting allerede neste uke.

Dette innebærer at enhver med tilgang til en 3D-printer kan printe våpenet uten noe form for lisens eller serienummer. Til og med mannen bak Defense Distributed, Cory Wilson, har innrømmet at det er urovekkende.

– Du kan printe et dødbringende redskap. Det er ganske skremmende, men det er det vi vil forsøke å vise, sa Wilson til Forbes i fjor sommer, da våpenet ennå var under utvikling.

Mye motstand

Ikke uventet har Cory Wilson og Defense Distributed tidligere støtt på mye motstand fra både politikere og andre aktører, og nyheten om det første 3D-printede våpenet gikk såvisst heller ikke upåaktet hen.

Ifølge Forbes ble det sendt ut en pressemelding fra kongressmedlem Steve Israel rett etter at nyheten ble kjent, hvor han tar til orde for å slå ned på denne typen plastvåpen. Israel peker på at våpenreguleringer har fint lite for seg dersom folk bare kan printe ut et fullt brukbart plastvåpen hjemme.

Det begynner imidlertid å haste for motstanderne om de vil få på plass et strengere lovverk for 3D-printing av våpen. I mellomtiden er Defense Distributed enn så lenge et lovlig selskap som skaffet seg føderal lisens som våpenprodusent i mars.

3D-printing kan brukes til mye rart: Et tysk selskap 3D-printet et mikroskopisk romskip »

(Kilder: Forbes, Extremetech)

annonse