Til hovedinnhold

Vi har testet direktesendt TV på fly

Norwegian først i Europa med ny løsning som skal få flyturen til å føles enda raskere.

Kurt Lekanger, Tek.no

Oslo-Berlin/Tek.no: Flyselskapet Norwegian lanserte i dag, som første flyselskap i Europa, mulighet for å se direktesendt TV i lufta. Det er TV2 Nyhetskanalen og Bloomberg som er de to første kanalene som blir tilgjengelig.

Nyhetsanker i TV 2, Sturla Dyregrov rapporterte direkte fra Berlin-flyet – mens passasjerene kunne se innslaget med rundt 50-60 sekunders forsinkelse. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Lanseringen fant sted ombord på et rutefly som gikk tur-retur Oslo-Berlin, og både Norwegian-sjef Bjørn Kjos, nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2 og Riks-TV-sjef Christian Birkeland var med på turen.

Tek.no var også med på flyturen til Berlin, og fikk selv prøve hvordan løsningen fungerte.

Sendte direkte fra 1000 meter

TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther (til venstre) og Bjørn Kjos. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det å motta TV-sendinger 10 000 meter over bakken er én ting. En annen ting er å sende TV fra flyet, samtidig som passasjerene skal kunne motta TV. Under lanseringen produserte TV2 Nyhetskanalen flere direktesendte nyhetsinnslag som ble sendt fra TV2s kameraer i flyet via satellitt, før det dukket opp på skjermene i de tusen hjem.

Vi som satt på flyet kunne se oss selv og TV 2s nyhetsanker Sturla Dyregrov på våre egne mobiltelefoner, nettbrett og PC-er med rundt 50-60 sekunders forsinkelse.

Slik virker det

For å begynne å se TV må du først koble deg til det trådløse nettverket ombord i flyet. Når du åpner nettleseren får du opp en portal hvor du kan velge å koble deg til det trådløse nettet, eller begynne å se direktesendt TV med en gang.

Det er ganske knapt med båndbredde ombord i fly, men ifølge TV2 klarer de seg med rundt 1,5-2 Mbps når de skal sende eller motta. For å sikre at direktesendingene fra flyet gikk smertefritt for seg, skrudde man for anledningen av annen Internett-trafikk ombord. Men normalt vil man jo kun motta TV-sendinger – og da vil man også kunne surfe på nettet samtidig. Totalt har man rundt 16-17 Mbps å ta av.

Kvaliteten er helt OK. Du kan selvfølgelig også vise TV-bildet i fullskjermsmodus.

Kvaliteten på sendingen var helt OK – men vi merket at det var en del komprimeringsstøy og litt «grums» i bildet når det var mye bevegelser. Men på en iPad – som vi brukte – var det fullt brukbart.

Vi likte godt at vi kunne minimere videovinduet slik at det ble liggende nederst til høyre på iPad-skjermen, samtidig som vi kunne fortsette å surfe på andre nettsider.

Kjos: – Vi vil ha mange flere kanaler

Foreløpig er det bare to kanaler å velge blant – men får Kjos det som han vil, kommer enda flere snart.

TV-sendingene er gjort mulig gjennom et samarbeid mellom Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward og RiksTV.

Foreløpig er det altså to kanaler du kan se på direkten, men administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian sier at det kommer mer.

– Dette er bare begynnelsen. Vi ønsker å tilby mange flere kanaler på sikt, sier han til Tek.no.

TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther sier i en pressemelding at dagens seere forventer å kunne se nyheter direkte hele tiden.

– Det er nå helt slutt på at man går glipp av «world breaking news» mens man er i luften. TV 2 Nyhetskanalen er bokstavelig talt på luften hele tiden, sier Årsæther.

Sender signalene verden rundt

Den tekniske løsningen er det amerikanske Global Eagle Entertainment som tilbyr. En bevegelig antenne ombord i flyet holder konstant kontakten med en satellitt, selv når flyet gjør brå bevegelser.

Før TV-sendingene dukker opp på mobiltelefoner, PC-er og andre skjermer ombord i flyet har signalene vært innom to satellitter, og en tur innom London, før de blir sendt til Global Eagles strømmepartner Vubiquity i Los Angeles for enkoding. Det ferdigtygde innholdet sendes så videre til Tyskland, før det sendes opp til flyet via Astra 4A-satellitten.

Synes du nettet ombord på fly går for tregt?
Snart kan du surfe med mye høyere hastighet på flyet »

annonse