Tek.no

Nyhet

Vi har testet direktesendt TV på fly

Norwegian først i Europa med ny løsning som skal få flyturen til å føles enda raskere.

Kurt Lekanger, Tek.no
23 Nov 2015 19:00

Oslo-Berlin/Tek.no: Flyselskapet Norwegian lanserte i dag, som første flyselskap i Europa, mulighet for å se direktesendt TV i lufta. Det er TV2 Nyhetskanalen og Bloomberg som er de to første kanalene som blir tilgjengelig.

Nyhetsanker i TV 2, Sturla Dyregrov rapporterte direkte fra Berlin-flyet – mens passasjerene kunne se innslaget med rundt 50-60 sekunders forsinkelse. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Lanseringen fant sted ombord på et rutefly som gikk tur-retur Oslo-Berlin, og både Norwegian-sjef Bjørn Kjos, nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2 og Riks-TV-sjef Christian Birkeland var med på turen.

Tek.no var også med på flyturen til Berlin, og fikk selv prøve hvordan løsningen fungerte.

Sendte direkte fra 1000 meter

TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther (til venstre) og Bjørn Kjos. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det å motta TV-sendinger 10 000 meter over bakken er én ting. En annen ting er å sende TV fra flyet, samtidig som passasjerene skal kunne motta TV. Under lanseringen produserte TV2 Nyhetskanalen flere direktesendte nyhetsinnslag som ble sendt fra TV2s kameraer i flyet via satellitt, før det dukket opp på skjermene i de tusen hjem.

Vi som satt på flyet kunne se oss selv og TV 2s nyhetsanker Sturla Dyregrov på våre egne mobiltelefoner, nettbrett og PC-er med rundt 50-60 sekunders forsinkelse.

Slik virker det

For å begynne å se TV må du først koble deg til det trådløse nettverket ombord i flyet. Når du åpner nettleseren får du opp en portal hvor du kan velge å koble deg til det trådløse nettet, eller begynne å se direktesendt TV med en gang.

Det er ganske knapt med båndbredde ombord i fly, men ifølge TV2 klarer de seg med rundt 1,5-2 Mbps når de skal sende eller motta. For å sikre at direktesendingene fra flyet gikk smertefritt for seg, skrudde man for anledningen av annen Internett-trafikk ombord. Men normalt vil man jo kun motta TV-sendinger – og da vil man også kunne surfe på nettet samtidig. Totalt har man rundt 16-17 Mbps å ta av.

Kvaliteten er helt OK. Du kan selvfølgelig også vise TV-bildet i fullskjermsmodus.

Kvaliteten på sendingen var helt OK – men vi merket at det var en del komprimeringsstøy og litt «grums» i bildet når det var mye bevegelser. Men på en iPad – som vi brukte – var det fullt brukbart.

Vi likte godt at vi kunne minimere videovinduet slik at det ble liggende nederst til høyre på iPad-skjermen, samtidig som vi kunne fortsette å surfe på andre nettsider.

Kjos: – Vi vil ha mange flere kanaler

Foreløpig er det bare to kanaler å velge blant – men får Kjos det som han vil, kommer enda flere snart.

TV-sendingene er gjort mulig gjennom et samarbeid mellom Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward og RiksTV.

Foreløpig er det altså to kanaler du kan se på direkten, men administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian sier at det kommer mer.

– Dette er bare begynnelsen. Vi ønsker å tilby mange flere kanaler på sikt, sier han til Tek.no.

TV 2s nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther sier i en pressemelding at dagens seere forventer å kunne se nyheter direkte hele tiden.

– Det er nå helt slutt på at man går glipp av «world breaking news» mens man er i luften. TV 2 Nyhetskanalen er bokstavelig talt på luften hele tiden, sier Årsæther.

Sender signalene verden rundt

Den tekniske løsningen er det amerikanske Global Eagle Entertainment som tilbyr. En bevegelig antenne ombord i flyet holder konstant kontakten med en satellitt, selv når flyet gjør brå bevegelser.

Før TV-sendingene dukker opp på mobiltelefoner, PC-er og andre skjermer ombord i flyet har signalene vært innom to satellitter, og en tur innom London, før de blir sendt til Global Eagles strømmepartner Vubiquity i Los Angeles for enkoding. Det ferdigtygde innholdet sendes så videre til Tyskland, før det sendes opp til flyet via Astra 4A-satellitten.

Synes du nettet ombord på fly går for tregt?
Snart kan du surfe med mye høyere hastighet på flyet »

Les også
Slik virker Internett på flyet
Les også
Ta heisen opp på flytaket
Les også
Nå skal det futuristiske supertoget testes
Les også
Metallet som er flyindustriens våte drøm
Les også
Snart kan du surfe med «vanlige hastigheter» mens du flyr til Syden
Les også
Flyselskap lokker med lynraskt internett
annonse

Les også