Til hovedinnhold

Nå trenger du ikke velge mellom liten og svak eller stor og sterk bærbar lenger

AMDs nye teknologi gir selv ultrabærbare supergrafikk.

Til tross for at bærbare de siste årene har utviklet seg voldsomt, og blant annet fått høyoppløste skjermer, flash-lagring, firekjernede prosessorer, støtte for flere skjermer og tilkoblingsporter med lynraske grensesnitt, har ikke markedet for eksternt tilkoblede grafikkort (eGPU) tatt av.

For en uke siden fikk vi et hint om at dette kunne komme til å endre seg, da en av AMDs øverste luftet frustrasjonene over å måtte velge mellom en tung og kraftig spillbærbar eller en nett, men svak, bærbar han ikke kunne bruke til spill.

Nå er katta ute av sekken: AMD går «all in» og satser storstilt på eksterne grafikkløsninger, såkalte eGPU-er!

Introduserer «XConnect»

Razers «Core» XConnect-grafikkboks. Her med et AMD Radeon R9 Nano på innsiden. Det eksterne kabinettet har en integrert strømforsyning på inntil 375 watt og fungerer som en USB- og nettverkshub i tillegg.

Med en ny teknologi kalt «XConnect» tar AMD, med hjelp fra Intel, nå et oppgjør med bransjen som til nå har fomlet med properitøre løsninger med ulike grader av ytelsesbegrensninger og manglende støtte for sømløs til- og frakobling.

XConnect lar deg koble et eksternt kabinett med en strømforsyning og et AMD Radeon-grafikkort sammen med den bærbare maskinen din via den lynraske Thunderbolt 3-porten (med reversibel USB Type-C-plugg).

Dette er «Superporten» Thunderbolt 3.0 »

Eksterne kabinetter med XConnect-sertifisering har integrert strømforsyning, slik at du kun trenger Thunderbolt 3-kabelen for å overføre all kraften fra det eksterne grafikkortet over til den bærbare.

AMD viser til at Thunderbolt 3-kontakten støtter en dataoverføring på opptil 40 Gb/s, noe som tilsvarer datastrømmen fra et PCIe 3.0 x4-spor. Vi vil komme tilbake med ytelsestester straks vi får inn et kompatibelt system, for å forsøke å si noe om eventuelle ytelsesbegrensninger.

Plugg inn og ut som du vil

Du kan plugge inn og koble fra den eksterne grafikkboksen med et museklikk, uten å måtte restarte maskinen! En liste over programmer som bruker eGPU-en er også tilgjengelig.

Et av de viktigste gjennombruddene med AMDs XConnect-teknologi, utover at den ikke benytter en properitær port, er at du kan koble den eksterne grafikkboksen til og fra akkurat som du gjør med eksterne harddisker. Det er altså slutt på tiden da du måtte restarte maskinen for å skifte mellom integrert og dedikert grafikk, slik vi blant annet så hos MSIs properitære Gaming Dock.

I tillegg forteller AMD at du selvsagt kan bruke både skjermen på den bærbare, og eventuelle andre eksterne skjermer du har koblet til.

XConnect forstår også hvilke programmer som trenger kraften fra eGPU-en og hvilke som klarer seg med den integrerte grafikkbrikken i maskinen din.

AMD melder kun om en liten hake ved det hele. Om du kobler ut eGPU-en, altså drar ut Thunderbolt-kabelen, vil spill og programmer som bruker den slutte å fungere. Derfor har AMD laget en liste som til enhver tid viser hvilke programmer som benytter seg av de eksterne superkreftene.

Du vil selv kunne velge mellom å kjøpe svært kompakte XConnect-sertifiserte eksterne grafikkløsninger, eller noe større eksterne kabinetter med mulighet for å selv bytte grafikkort. Om du handler inn et eksternt kabinett som lar deg velge grafikkort selv, må du selv ta høyde for at neste oppgradering igjen kan kreve bedre kjøling eller en sterkere strømforsyning.

Støtter Radeon 300-serien og «Fury»

Vips. Med en XConnect-sertifisert grafikkløsning ble den tynne men svake ultrabærbare klar for VR-spill i en fart!

AMD har bygget inn støtte for XConnect i sin nye driver, Radeon Software 16.2.2, som slippes i dag. Grafikkortene som kan benyttes i XConnect-sertifiserte systemer fra dag en inkluderer:

  • Radeon R9 Fury
  • Radeon R9 Nano
  • Radeon R9 300 Series
  • Radeon R9 290X
  • Radeon R9 290
  • Radeon R9 280

AMD kan fortelle at samtlige dedikerte «Polaris»-baserte grafikkort også vil støtte XConnect når disse slippes senere i år. Det vil altså si AMD Radeon 400-serien.

Flere produsenter vil melde seg på

Spillbærbarprodusenten Razer vil være blant de første som tilbyr XConnect-støtte i sine bærbare ettersom de har vært med på utviklingen av teknologien. De har allerede vist frem sin Razer Blade Stealth, som altså nå viser seg å benytte den nye grafikkteknologien. AMD forventer imidlertid at flere produsenter vil kaste seg på og lansere nye eller oppdaterte systemer med XConnect-støtte. Flere ulike eksterne grafikkortkabinetter vil dessuten komme på markedet fremover, venter de.

Det holder nemlig enn så lenge ikke å ha en ledig Thunderbolt 3-port og handle inn et XConnect-støttet grafikkort for å gi den bærbare maskinene din superkrefter. Maskinens BIOS må nemlig også støtte XConnect-teknologien. Se AMDs nettsider for en liste over støttede systemer per dags dato.

En bærbarprodusent som vil selge et XConnect-sertifisert system må blant annet skilte med Windows 10, støtte i BIOS for teknologien og selvsagt en Thunderbolt 3-port.

Radeon-eiere har fått et helt nytt driverprogram:
Nye Radeon Software er et gedigent steg i riktig retning for AMD »

Les også
Asus' grafikkboks gir laptopen superkrefter
Les også
Som vi fryktet: det blir dyrt å gi den bærbare supergrafikk
Les også
Nye AMD Radeon Pro Duo skal være verdens kraftigste VR-plattform
Les også
AMD kaster seg inn i det eksterne grafikkmarkedet
Les også
Før var ordet «stock-kjøler» det verste du fant, men ikke nå lenger
Les også
Slik blir de nye AMD-grafikkortene
Les også
FreeSync rykker et skritt nærmere folk flest
annonse