Tek.no

Nyhet

Vi fikk se på Asus' største utfordrer til Apple Macbook

Nye Zenbook er både syltynn og lekker.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
30 Mai 2016 15:20

Tek.no/ Taipei: Computex-messa i Taiwan begynner ikke offisielt før i morgen, men selve sirkuset rundt har kommet greit i gang. Dette er i hvert fall tilfelle for datamaskin- og dingseprodusenten Asus, som i noen år nå nærmest har hatt monopol på journalistene dagen før dagen.

For alle venter seg noe saftig fra Asus når toppsjef Jonney Shih tradisjon tro går på scenen i forbindelse med Computex.

Sirkus Asus. Scenen er inne til venstre der et sted...
Vegar Jansen, Tek.no

Uheldigvis har dette også ført til at presse- og groupieoppbudet har nådd komiske proporsjoner. I år var vi heldige nok til å ha minst én journalist med litt bakkeklaring tilgjengelig, slik at vi fikk noen bilder av selve showet. Tek.nos andre utskremte medarbeider fikk pent nøye seg med en plass i trappa, og skriver disse ordene mens Sirkus Asus pågår.

Men den store nyheten er selvfølgelig grunnen til at folk liker Asus i utgangspunktet: produktene. Og på Asus' pressekonferanse i dag fikk vi da også sett noe nytt og moro.

Blant alle de store og små nyhetene var det likevel noen bærbare lekkerbiskener som vi virkelig bet oss merke i.

ZenBook 3

Asus' nye ZenBook sikter seg utvilsomt inn på det samme markedet som Apple MacBook og MacBook Air. Med en vekt på 910 gram og tykkelse på 11,9 millimeter snakker vi ikke akkurat om noe som tynger bagen så altfor mye, og, etter å ha tafset litt på denne kunne vi straks konkludere med at den har et tastatur som er langt mer behagelig enn det vi finner på Apple MacBook.

Asus ZenBook 3.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus har for øvrig kopiert Apples valg om å kun gi datamaskinen én USB-port, da av den nye Type-C, som også skal fungere som ladekontakt.

Innvendig har du valget mellom en strømgjerrig Core i5- eller i7-prosessor, opp mot 16 GB minne og en PCIe-SSD på én terabyte om du har både lyst og råd.

Skjermen på 12,5 tommer har ikke den heftigste oppløsningen vi har vært borti, men Full HD (1920 x 1080 piksler) på denne størrelsen tror vi skal være mer enn godt nok selv for de mer kresne av oss.

Asus-sjef Jonney Shih er fornøyd med ZenBook 3.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Prisene vil naturlig nok være avhengige av konfigurasjonen, der det starter på tusen dollar og slutter på det dobbelte.

Transformer 3-serien

Her mener vi ikke snakkende robotbiler, men snarere Asus' familie av bærbare PC-er med avtagbart tastatur. Blant nyvinningene her finner vi blant annet Transformer 3 Pro og Transformer 3.

Asus Transformer 3.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Starter vi med sistnevnte, skal dette utvilsomt være et alternativ til den største iPad Pro – med en vekt på 695 gram og tykkelse på 6,9 millimeter er den faktisk også marginalt mindre og lettere, men også mindre med en 12,6-tommers skjerm.

Dette Windows-nettbrettet byr også på en lyssterk skjerm med 2880 x 1920 piksler, pennestyring og et tilpasset avtagbart tastatur.

Asus Transformer 3 Pro.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Også her har Asus valgt USB Type-C som hovedkontakt for lading og overføring. Denne kontakten har også Thunderbolt 3.0-støtte, som da kan by på overføringshastigheter på opp mot 40 Gbit/s. Kombinert med Intel Core i7-prosessoren, som er motoren for det hele, kan faktisk Transformer 3 brukes sammen med Asus' eksterne XG Station 2, en slags eksternt grafikkort som også kan ta jobben som dokkingstasjon. Med en slik kan du faktisk få nok krefter til å drive et moderne VR-oppsett.

Asus har dog ikke bare kopiert Apple denne gangen, også Microsoft er representert gjennom Transformer 3 Pro, som er mistenkelig lik Surface Pro 4.

Transformer 3 Pro vs Surface Pro 4.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus Transformer 3 Pro har i det store og hele svært mye til felles med Transformer 3 – inkludert skjerm, oppløsning og pennestøtte, men byr altså på en annen stil og flere porter. I tillegg til den samme USB Type-C med Thunderbolt 3.0 får du her HDMI, USB 3.0 og minnekortleser.

Oppgitt vekt er på 795 gram og tykkelsen skal være på 8,35 millimeter – uten tastaturdelen da, som kommer i tillegg. Førsteinntrykket er for øvrig at tastaturet på både Transformer og Transformer Pro virker å være av god kvalitet – som resten av maskinvaren for øvrig.

Hvorvidt det virker like bra i et mindre stressende miljø gjenstår å se når vi får dette inn til test – noe som trolig vil skje i løpet av høsten, da de nye modellene etter planen skal komme på det nordiske markedet.

Prisene vi får oppgitt er for øvrig 800 dollar for Transformer 3 og 1000 dollar for Transformer 3 Pro.

Det lanseres drøssevis av nye produkter i Taiwan:
Her finner du alle sakene våre fra Computex 2016 »

Les også
Asus slipper to gromme 14-tommers ultrabooker
Les også
Her gjør Microsoft narr av Apples nye iPad Pro-reklame
Les også
Apple MacBook (2016): Nå strekker dere strikken vel langt, Apple
Les også
Asus ZenBook UX305CA: Skjermen skinner som ei sol
Les også
Stor bildespesial: Asus ROG G752
annonse

Les også