Tek.no

Nyhet

Nå skal IBM skvise den siste dråpen ut av silisiumteknologien

Investerer 18 milliarder kroner for å komme ned på 7 nanometer.

sspopov/Shutterstock.com
11 Juli 2014 14:00

Prosessorteknologien handler som kjent om å presse stadig flere transistorer inn på det samme området, noe som stiller høye krav til produksjonsteknologien, som må forholde seg til stadig mindre størrelser.

Den gjeldende produksjonsprosessen ligger på 22 nanometer når det gjelder hovedprosessorer og 28 nanometer for grafikkprosessorer. Sistvente har støtt på problemer med å krympe teknologien videre, mens Intel omsider har gitt 14 nanometersarkitekturen Broadwell et lanseringsvindu etter flere forsinkelser.

I kulissene sitter imidlertid en annen IT-gigant, IBM, og pusler med betraktelig større ambisjoner. Som nettstedet Extremetech melder har selskapet nå lempet formidable 3 milliarder dollar, rundt 18 milliarder kroner, inn i forskning som skal fremskynde realiseringen av 7-nanometers produksjonprosess basert på silisiumsløsningen.

Vil gjøre teknologien økonomisk gangbar

Hovedutfordringen med å få produksjonsprosessen ned på dette nivået er ikke nødvendigvis de rent teknologiske hindringene, men snarere hvorvidt det er økonomisk gangbart, og det skal være nettopp dette problemet IBM først og fremst vil ta tak i.

Mye av pengene skal dermed brukes til å utvikle metoder og verktøy som gjør 7 nanometers produksjonsprosess kostnadseffektiv nok til at industrien kan satse på denne teknologien.

Dermed trosser altså IBM spådommen til Intels tidligere sjefsarkitekt Bob Colwell, som i fjor uttalte at kostnadene knyttet til fremstilling av 7 nanometersbrikker og mindre antakelig vil bli for høye til at det kan forsvare store investeringer.

Satser også tungt på silisium-arvtakere

IBM skal imidlertid ikke bruke hele den nye gigantinvesteringen på å presse silisiumteknologien mot yttergrensen. En betydelig andel skal også gå til forskning og utvikling på andre teknologiske områder, slik som de potensielle arvtakerne til silisium.

Selskapet var for eksempel blant de aller første som begynte å forske på det mye omtalte «superstoffet» grafén i 2011, et materiale de senere har gjort store fremskritt med.

I tillegg forsker IBM også aktivt på teknologier basert på nanorør, som kan komme så tidlig som 2020, og har også stått for et stort gjennombrudd innen noe som kalles fotoelektriske brikker. Sistvente kan produseres med dagens produksjonsutstyr og er potensielt tusen ganger raskere enn dagens brikker.

Grafén kan være nærmere enn du tror: Forskere har gjort stoffet langt enklere å fremstille »

Les også
Grafénrørene som skal erstatte silisium-teknologien har hatt et digert gjennombrudd
Les også
Gjennombrudd firedobler tettheten på brikkene
Les også
Nytt materiale kan gi 1000 ganger raskere prosessorer
Les også
Derfor er supermaterialet grafén så lovende
Les også
IBM skal utvikle selvdestruerende databrikker
Les også
Har laget ekstra rask brikke av «vidunderstoffet» grafén
Les også
Denne databrikken bruker «tenkende» transistorer
Les også
10 fremtidsteknologier som kan gjøre maskinen din bedre
Les også
Supermateriale kan gi lynraske datamaskiner
annonse

Les også