Til hovedinnhold

Hør hva du går glipp av i MP3-filene dine

Student har gjenskapt hva som fjernes under komprimering.

Shutterstock

Helt siden starten på 90-tallet har MP3 vært formatet flesteparten av oss bruker når vi skal høre musikk. Er du oppslukt i god lydkvalitet er MP3 neppe formatet du ønsker deg mest. Men, hva går du egentlig glipp av under komprimeringsprosessen?

Det samme har Ryan MaGuire lurt på. Han studerer musikk ved universitet i Virginia i USA. Prosjektet han har jobbet med har fått navnet moDernisT, hvor han har sett nærmere på hva som gikk tapt i sangen Toms Diner av Susanne Vega, melder Vox.

En av de første MP3-sangene

Grunnen til at MP3-formatet ble tatt i bruk på starten av 90-tallet var først og fremst for å spare lagringsplass på datamaskinene. En musikk-fil uten komprimering fylte raskt opp harddiskene, og MP3 kunne kutte ned på behovet betraktelig.

En av de aller første sangene som ble komprimert ned var nettopp Susanne Vegas Toms Diner. En tysk ingeniør jobbet iherdig med å krympe datamengden uten at det gikk for mye ut over selve innholdet. Nedenfor kan du høre hva resultatet ble:

Er noe viktig tatt vekk?

Som lydinteressert er ikke MP3 et format som frister mest. Ofte havner heller valget på vinylplater eller musikkfiler som er minimalt komprimert. På denne måten skal alle detaljer i musikken være bevart.

Som nevnt har Ryan MaGuire hentet frem hvilke detaljer som uteble i prosessen med på gjøre Vegas Toms Diner om til MP3. Nedenfor kan du høre det han hevder er de fortapte detaljene.

moDernisT_v1 from Ryan Maguire on Vimeo.

Vurderer du å lage hjemmekino?
Dolby Atmos kan være løsningen (Ekstra) »

(Kilde: Vox)

annonse