Tek.no

Nyhet

Plateselskaper protesterer mot Apples nye musikktjeneste

Flere problemer for Apple Music.

Skjermdump/Apple
18 Juni 2015 19:46

Apples nye tjeneste for strømming av musikk, Apple Music, ble omsider avduket på selskapets WWDC-konferanse tidligere denne måneden, og allerede har tjenesten klart å lage en del oppstuss. Nå melder den britiske avisen The Telegraph at tjenesten opplever nye skjær i sjøen.

Flere uavhengige, britiske plateselskaper skal nemlig nå true med å holde tilbake flere kjente artister fra Apple Music. Årsaken er at de anser betingelsene til tjenesten som så urimelige at de kan føre til alvorlige, økonomiske problemer for plateselskapene.

Prøveperiode uten kompensasjon

Det saken mer konkret handler om er at Apple krever at en rekke plateselskaper skal gå med på en avtale om å tilby kunder en gratis prøveperiode på tre måneder, og i løpet av denne perioden vil selskapene ikke motta noe form for kompensasjon i form av royalty-inntekter.

Britisk platebransje er ikke fornøyde med betingelsene til den nylig avdukede Apple Music-tjenesten. Foto: Apple/YouTube

Betingelsene skal ha gjort plateselskapene regelrett opprørte på grunn det store inntektstapet som vil bli konsekvensene av en slik avtale.

– Dersom du driver et lite plateselskap med små marginer har du bokstavelig talt ikke råd til slike gratistjenester. Apples plan er åpenbart å få folk over fra nedlasting, som er helt i orden, men det innebærer at vi går glipp av tre måneder med inntekter, sa sjefen for platebransjens interesseorganisasjon UK Music Andy Heath til The Telegraph.

Blant selskapene som er representert av UK Music er XL Recordings og Domino, som blant annet den kjente artisten Adele og gruppen Arctic Monkeys er tilknyttet.

Mener de tar all risiko

Heath mener at Apple ikke har tenkt nøye nok gjennom avtalen, og at selskapet gjennom en slik ordning vil legge all den økonomiske risikoen på plateselskapene. Ifølge Heath ønsker medlemmene i UK Music en ny aktør velkommen i bransjen, men ikke på bekostning av de andre selskapenes overlevelse.

Apple skal ha forsøkt å berolige plateselskapene med at de vil tilby høyere royalities enn det som er standard, men Heath mener uansett ikke at bransjen vil gå med på Apples betingelser.

To av sjefene for plateselskapene skal ha gitt sin støtte til Heaths uttalelser overfor The Telegraph, men ønsket å være anonyme siden samtalene er pågående og at Apple visstnok krever streng hemmeligholdelse fra sine partnere. Apple selv har følgelig heller ikke kommentert saken.

Apple Music har også andre problemer: Tjenesten etterforskeres nå for mulig brudd på konkurranselovene »

(Via Apple Insider)

Les også
Kraftig vekst for Apples nye musikktjeneste
Les også
Nå åpner Apple Music
Les også
Apples nye musikktjeneste etterforskes for mulig brudd på konkurranselover
Les også
Nå mobiliserer Spotify mot Apple Music
Les også
Apple avslørte musikkstrømmetjeneste
Les også
– Apple jobber med å få slutt på gratis Spotify-strømming
annonse

Les også