Nye muligheter for å bli romturist
Russland vil tilby «restplasser» til ISS fra 2018.
Nå kan det igjen bli mulig å haike med russiske kosmonauter til verdensrommet, i alle fall for de som har nok penger; for selv om vi sier haike blir det neppe gratis. Nettsiden The Verge skriver at Russlands romfartsorganisasjon Roskosmos for en kort periode igjen vil åpne for «kommersielle ekspedisjoner» til den Internasjonale Romstasjonen (ISS).
Etter at NASAs romfergeprogram ble avsluttet i 2011, har amerikanerne brukt Russlands romfartøy Soyuz for å få sine astronauter opp til ISS, men denne ordningen går ifølge International Business Times ut etter 2017. En avtale for 2018 skal behandles til høsten, men det blir trolig den siste, siden det er forventet at NASA da vil gå over til romfartøyer fra Boeing, eller Elon Musks Space X.
I følge det russiske nyhetsbyrået TASS har amerikanerne til nå betalt 76 millioner dollar, nærmere 600 millioner kroner, for å få en av sine astronauter levert og hentet på ISS.
Også Google vil ut i verdensrommet, Internett-giganten gjorde kjempeinvestering i Space X»
Dyre billetter, gamle konsepter
Det er med andre ord ganske store summer Roskosmos og den russiske romfartsprodusenten Energia går glipp av, og vi regner ikke med at billettprisen blir lavere for privatpersoner. Det er ikke første gangen Russland åpner for dette; fra 2001 til 2009 fikk til sammen åtte privatpersoner bli med de russiske kosmonautene til verdensrommet, men dette tok slutt da ISS økte mannskapet fra tre til seks personer, og NASA tok i bruk de ledige setene på Soyuz-fartøyene.
De første Soyuz-modellene ble bygget av Sovietunionen under romkappløpet med USA, og planen var å bruke dem til å sende mennesker til månen. Den første generasjonen av fartøyet ble bygget på slutten av 60-tallet, mens dagens oppgraderte versjon går under betegnelsen Soyuz TMA-M. Selv om den fortsatt ser ut som noe fra en gammel Bond-film, skal fartøyet være den mest pålitelige måten å komme seg ut i rommet på, ifølge Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA).
Elon Musks Space X trenger nok litt mer tid for å bli like pålitelig, en prøvelanding i januar endte nemlig i fyr og flamme »
Det var mye snakk om romturisme for noen å tilbake, og selv om det var flere private initiativer som ville tilby romreiser til folk med dype lommebøker, har det til gode å slå an blant de store massene. Det var mange forslag på bordet; alt fra romhoteller i bane rundt jorden, til ballonger som skulle ta med det som lignet mest på futuristiske campingvogner opp i utkanten av atmosfæren. Men prisen gjorde at svært få ville ha råd til å benytte seg av dem, og så vidt vi vet er det ikke mange av forslagene som faktisk er blitt satt ut i livet.
3D-skriving skal gjøre romfarten billigere, og NASA har brukt teknologien til å lage avanserte romfartskomponenter som tåler ekstreme temperaturer »
(Kilder: TASS, The Verge, International Business Times)