Snowden, Assange og Manning har fått statuer i Berlin

Varslerne hedres i det offentlige rom.

De tre varslerne Edward Snowden, Julian Assange og Chelsea Manning (født Edward Bradley Manning) har fått statuer i Berlin.

Statuene befinner seg på Alexanderplatz, og er en del av et kunstprosjekt som heter Anything to Say.

– Takket være Assange, Snowden og Manning, vet du hvilke begrensninger friheten din har. Du vet at du blir spionert på hver eneste time av dagen. Du vet hvordan regjeringer dreper og torturerer påståtte fiender, står det på prosjektets nettsted.

De tre varslerne står på hver sin stol, og en fjerde stol er tom. Det er meningen folk som har noe å si skal bruke den fjerde som talerstol.

Slik er statuene.

Lekket viktig infomasjon

Chelsea Manning var en amerikansk soldat som gjennom sin jobb som analytiker i hæren hadde tilgang på en klassifisert database. Denne overleverte hun til varslernettstedet WikiLeaks, som Julian Assange er redaktør hos.

Materialet inkluderte video tatt fra amerikansk Apache-helikopter i det de angrep og drepte ubevæpnede mennesker i den irakiske hovedstaden Baghdad. Videoene skapte stor debatt.

Edward Snowden jobbet for etterretningsorganisasjonene CIA og DIA, samt Dell. Han ga en rekke topphemmelige NSA-dokumenter til pressen i 2013.

Disse dokumentene røpet det enorme omfanget av amerikanernes spionasjevirksomhet, rettet mot både vanlige sivile og allierte nasjoner.

– Bradley Chelsea Manning soner en dom på 35 år i føderalt fengsel. Julian Assange har vært låst i England i fire år, uten å noensinne fått en anklage mot seg, står det på prosjektet nettsted.

Statuene blir ikke fast inventar på Alexanderplatz i Berlin, men vil flyttes rundt i verden.

En av Edward Snowdens journalist-kontakter var Laura Pointras
Hennes dokumentarfilm om Snowden fikk nylig Oscar

(Kilde: Mashable)

annonse