Tek.no

Nyhet

Her hacker de en smartrifle

Kan få riflen til å skyte noe helt annet enn det jegeren sikter på.

Wired
4 Aug 2015 09:00

Er det en god idé å utstyre en rifle med en datamaskin som hjelper deg å treffe det du prøver å sikte på, selv om du er en elendig skytter? Det mener i alle fall amerikanske TrackingPoint, som selger ikke helt billige smartrifler til dårlige jegere.

Tar kontroll over våpenet

Problemet er bare at med en gang man putter en datamaskin på noe, så kan det hackes. Og det gjelder også smartriflen. Overfor nettstedet Wired har den norske hackeren Runa Sandvik og ektemannen hennes, Michael Auger, demonstrert hvordan de hacker TrackingPoints TP750-rifle.

Ikke bare kan de gjøre relativt ufarlige ting som å «bricke» systemet slik at den svært dyre datamaskinen blir helt ubrukelig, men de kan også lure datamaskinen til å endre på siktet. Og her blir det litt skummelt.

De demonstrerte nemlig hvordan de klarte å stille siktet inn slik at skytteren traff blink på et helt annet mål enn det han så i siktet sitt.

Det er mulig å hacke datamaskinen på rifla fordi den er utstyrt med en Wi-Fi-tilkobling. Det muliggjør blant annet trådløs overføring av video fra siktet, for å dele opplevelsen med familien. Om du ønsker det.

Se innslaget til Wired her:

TrackingPoint vil jobbe med hackerne

Hackerne vil heldigvis ikke gi ut koden sin på nettet. TrackingPoint har nemlig betydelige økonomiske problemer for tiden, og Sandvik og Auger frykter at dette betyr at de rett og slett ikke kan fikse sikkerhetshullet.

Slik promoteres våpenet. Foto: TrackingPoint

TrackingPoint sier imidlertid til Wired at de vil samarbeide med Sandvik og Auger for å få lukket sikkerhetshullet. Samtidig påpeker de at sjansen for å bli rammet er lav, siden hackerne må være innen rekkevidde av Wi-Fi-signalene.

Selskapet understreker også at det er jegerens ansvar å sørge for at det er trygt å skyte i den retningen de sikter. Hvis det å bomme med en meter kan sette menneskers liv og helse i fare, skal du selvsagt ikke skyte.

Heldigvis har ikke Sandvik og Auger funnet ut hvordan de skal få riflen til å avfyre av seg selv.

Militæret har selvsagt langt mer ambisiøse planer
Dette er en smartkule som aldri bommer »

(Kilde: Wired)

annonse

Les også