Til hovedinnhold

Nå blir han deportert til Sverige

Kambodsja kaster Pirate Bay-grunnleggeren ut av landet.

Hardware.no/Wikipedia

Etter at Pirate Bay-grunnleggeren Gottfrid Svartholm ble arrestert i Kambodsja har mange lurt på hva det neste steget skulle bli. Kambodsja har ingen offisiell utleveringsavtale med Sverige, men politiet gjorde det klart at de ville se på mulige alternativer for å få han ut av landet.

Nå har politiet bekreftet at Svartholm vil bli deportert ut av landet. Ettersom de ikke har noen utleveringsavtale til Sverige ba de svenske representantene i Phnom Penh om at Svartholm skulle bli deportert ut av landet.

– Vi skal bruke innvandringsloven mot han for å få han deportert ut av landet vårt, og innenriksministeren vår, Sar Kheng, vil signere deporteringsbrevet fra politikommisæren snart, fortalte politisjefen Sok Phal i en uttalelse.

Rask behandling

Svartholm ble arrestert forrige torsdag i leiligheten sin i hovedstaden Phnom Penh, hvor han har bodd de siste årene. Det var mange spekulasjoner om hvordan de svenske myndighetene ville få han tilbake til Sverige, da de to landene ikke har noen utleveringsavtale. Dette viste seg imidlertid å ikke være et stort problem for myndighetene i Kambodsja. Dette er ikke den første gangen de har deportert noen ut av landet på grunn av lignende tilfeller.

Det er nå forventet at Svartholm vil bli midlertidig plassert i et eget deporteringsfengsel nært hovedstadens flyplass. Så fort alt papirarbeid er ordnet, og noen kan betale flyreisen hans ut av landet, vil han antageligvis bli flyttet på.

– Vi vil bare trenge å deportere han. Hvor han går vet vi ikke, annet enn at han må ut av Kambodsja, fortalte politisjefen Phal.

Én av fire har sonet

Av de fire grunnleggerne som ble dømt i Pirate Bay-saken, er det bare én av dem som faktisk har sonet i fengsel, og betalt tilbake deler av gjelden sin. Carl Lundstrøm sonet sine fire måneder i både fengsel og i sitt eget hjem med fotlenke, og har betalt tilbake 330 000 kroner i erstatning. Peter Sunde ligger fortsatt lavt, og venter for øyeblikket på svar fra den svenske staten på hans søknad om benådning.

Tredjemannen Fredrik Neij har vært forsvunnet i lang tid, og er etterlyst gjennom det internasjonale politiorganet Interpol. I motsetning til Svartholm ser det imidlertid ikke ut som politiet vet hvor han er ennå.

Les også: Pirate Bay-grunnlegger arrestert

(Kilder: Torrent Freak, Phnom Penh Post)

annonse