Til hovedinnhold

Kryptominerne selger unna: Finn.no flommer over av miningutstyr

Bitcoin-kursen har rast fra en topp på nesten 20 000 dollar i desember til drøyt 7 000 dollar nå. Det gjør utslag på interessen.

Et søk på «mining» på Finn.no gir for tiden over 500 treff fra folk som selger alt fra hjemmelagede miningkabinetter til et par hundrelapper til avanserte rigger til over 50 000 kroner.

Doblet antall annonser

Statistikk fra nettstedet som Finansavisen har fått, viser også at antallet annonser med ordet «skjermkort» er doblet fra forrige topp i slutten av januar, da bitcoinkursen raste. For tiden publiseres det mellom 40 og 60 skjermkortannonser i uka på Finn.

– Hvis man sammenligner antallet annonser med antallet solgte i butikker før og etter jul, vet jeg ikke om forskjellen er så stor. Men svaret er som du sikkert vil frem til at også at inntjeningen er gått ned. Spesielt de som kun vil ha kortsiktig økonomisk gevinst får kalde føtter, sier en Finn.no-selger til Finansavisen.

Lavere vekst, men fortsatt mangel

Litt av utstyret som er til salgs på Finn.no for tiden.
Skjermdump

Også produkt- og salgsansvarlig Pål Fredrik Berg hos Komplett ser tegn på at veksten har stoppet opp.

– Det er nok færre som kjøper skjermkort og dyre strømforsyninger for å grave etter kryptovaluta. Det er ennå litt vanskelig å si, siden det fortsatt er stramt med leveringer. Vi får ikke det vi trenger for å dekke ettersørselen, og slik vil det sannsynligvis være i en til to måneder til.

– Men man kan måle veksten i hashrate i ethereum-nettverket, og den bikker nedover. Det betyr at det er flere som trekker seg ut fordi det koster mer å grave enn man tjener inn. Hvis den negative trenden fortsetter, tror jeg dette blir et kort og intenst fenomen som etter hvert vil forsvinne og ende opp for de spesielt interesserte, sier han til Finansavisen.

Spesielt er det de dyre strømforsyningene og skjermkortene det fortsatt er rift om, og disse vil det også være mangel på i en stund fremover, sier Berg.

For ordens skyld: Finn.no er eid av Schibsted. Schibsted eier VG som igjen eier Tek.no.

annonse