Til hovedinnhold

Nå blir det enkelt å lage proff timelapse

Dette gratisprogrammet gir deg bevegelse i klippet uten å måtte ha en dyr rigg.

Panolapse

De beste timelapsevideoene er de som, i tillegg til å vise at tiden går, også gis et ekstra pust av liv gjennom kamerabevegelse.

Nå har brødreparet Patrick og Henrick Shyu snekret sammen et lite program til Windows og Mac, Panolapse, som skal gjøre denne jobben i etterkant.

Smart program

Skjermdump fra Panolapse. .Foto: Panolapse

Programmet lar deg legge til horisontal- og vertikal bevegelse til videoen, og fordi programmet tar hensyn til perspektiv, vil resultatet være bli mer naturlig enn tidligere, enklere verktøy.

Ved å mate programmet med informasjon om bildebrikkens størrelse og brennvidden til optikken du har brukt, skal Panolapse klare å regne seg frem til en mer naturlig panorering horisontalt og vertikalt.

Ingen dyre rigger

Vanligvis innebærer panorering i timelapsevideoer svært dyre og kompliserte rigger, som med millimeterpresisjon flytter kameraet for hvert bilde for å oppnå en jevn bevegelse. Det har hittil vært relativt uoppnåelig for ivrige amatører.

Alternativet har vært å redigere opptaket i etterkant, gjerne med enkle verktøy som lager panorerende videoer av stillbilder ved å sette et utgangspunkt og et sluttpunkt og deretter animere bevegelsen mellom disse. Men dette tar ikke hensyn til perspektiv og gir dermed ikke helt det samme resultatet som de dyre riggene.

Les også: Slik filmer du med speilrefleks

Støtter det meste

Skjermdump fra Panolapse. Foto: Panolapse

Ifølge Shuy-brødrene kan Panolapse brukes med alle kameraer og all optikk, inkludert fish eye-optikk, men det beste resultatet oppnås ved bruk av brennvidde tilsvarende 24mm eller videre.

Høres dette ut som noe du kunne tenke deg å teste? Panolapse kan lastes ned og benyttes vederlagsfritt for videoer opp til 720p-oppløsning. Dersom du ønsker full-HD eller høyere må du derimot ut med 65 amerikanske dollar for å låse opp fullversjonen av programmet.

I videoen nedenfor kan du se hvordan programmet fungerer.

Panolapse kan lastes ned her.

Vil du lære mer om hvordan du lager timelapsevideoer? Her er vår store guide »

(Kilde: imaging-resource.com)

annonse