Til hovedinnhold

Wi-Fi kan brukes til å «se» gjennom veggen

Se video av hvordan det fungerer.

I tillegg til å overføre data har Wi-Fi-teknologien også begynt å få diverse andre, eksperimentelle bruksområder, for eksempel lading av mobiltelefoner. Nå har det dukket opp en ny løsning som bruker teknologien til å «se» gjennom vegger.

Løsningen ble utviklet av forskere ved teknologiuniversitetet MIT i USA. Den innebærer i korte trekk å sende Wi-Fi-signaler gjennom vegger, for så å fange opp igjen refleksjonene fra disse signalene.

Ved å foreta analyser av disse refleksjonene med avanserte algoritmer er systemet i stand til å danne seg et temmelig presist bilde av for eksempel personer bak veggen, eller eventuelt andre typer objekter.

Detaljert gjengivelse

Algoritmene som brukes rekonstruerer silhuettene i så stor detalj at systemet både kan registrere hvordan personen beveger seg, i tillegg til mindre håndbevegelser, for eksempel «skriving» i løse luften. Systemet kan ifølge forskerne til og med skille mellom ulike personer.

Slik ser den eksperimentelle sensoren ut. Foto: MIT

Overfor nettstedet Gizmodo fortalte en av utviklerne av konseptet, Fadel Adi, at systemet klarte å se forskjell mellom 15 forskjellige personer med så mye som 90 prosents presisjon. Når det gjelder håndbevegelser kan systemet fange opp bevegelser helt ned til cirka én tomme, men sensitiviteten er ventet å øke etter hvert som teknologien forbedres.

Forskerne kaller selve sensoren som sender ut Wi-Fi-signalene for en «RF Capture», som visstnok opererer med langt svakere signaler enn for eksempel en vanlig mobiltelefon.

Kan få mange bruksområder

Utviklerne av den nye løsningen ser for seg en rekke ulike bruksområder for teknologien, blant annet i fremtidens smarte hjem. I så måte kan det for eksempel brukes til å kontrollere dupeditter uten at man trenger å befinne seg i samme rom.

Spilling er et annet område forskerne forestiller seg kan benytte teknologien, og i den forbindelse kan det kanskje tenkes at VR er et nærliggende bruksområde, ved å gi brukerne mer bevegelsesfrihet. Om systemet blir enda mer avansert kan det muligens også brukes til å måle ulike kroppsfunksjoner og for eksempel ta «helsesjekker» av brukerne.

For mange flere tekniske detaljer kan du sjekke ut forskningsdokumentet, og se også video under.

Wi-Fi-teknologi kan også nå brukes til mobillading: Det gjør det mulig å lade telefonen uten engang å ta den ut av lommen »

Les også
Snart kan mobiltelefonene lades automatisk – uten engang å forlate lommen
annonse