Tek.no

Nyhet «Smått men rått» på Computex (Del 3 av 3)

MSI Aegis X byr på fiks ferdig vannkjøling

Kjøleløsningen bør stå i stil til de kraftige grafikkortene, mener MSI.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om det var noe annet som stod nesten like mye i fokus som VR på årets Computex-messe, så var det små og kraftige spillmaskiner.

Vi ønsker derfor å trekke frem tre maskiner fra henholdsvis Acer, Asus og MSI som til tross for størrelsen slettes ikke er til å flire av. Deres «Predator G1», «ROG G31» og «Aegis» er nemlig tre godt skjulte – om ikke akkurat anonyme – spillbeist som trives like godt i tv-benken eller kofferten din på vei til LAN-et som på kontorpulten din.

I denne saken serverer vi en gjennomgang av MSIs stilfulle og splitter nye Aegis, men ikke gå glipp av de andre maskinene:

Størst, men ikke kraftigst

Fronten, med diskdrev og Mystic Light, MSIs RGB-belysning som skinner gjennom den skjold-inspirerte kabinettfronten.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Av de tre kompakte spillmaskinene vi har vært innom fra årets Computex-messe er MSIs Aegis den «største». Ikke målt i antall liter – som for øvrig er i underkant av 20 – men i høyde og bredde, grunnet sin mildt sagt utradisjonelle utforming. Det er imidlertid kombinasjonen av størrelse og utforming som gjør Aegis spesiell, for selv om Aegis uten tvil er designet som et blikkfang der du jakter ny pc blant mang en kvadratisk boks, har fasongen i dette tilfellet faktisk en funksjon.

Legg bare merke til hvordan selve kabinettet virker å balansere på en tynn base som har kontakt med underlaget. Mens kabinettet inneholder det du kan forvente av komponenter, som hovedkort, prosessor og grafikk, er det nemlig en vesentlig sak som mangler her, strømforsyningen.

Strømforsyningen er banket flat(ere) enn normalt og har tatt hus i basen. MSI forteller at de har gjort denne fysiske avdelingen for å hindre varmeutviklingen fra strømforsyningen i å påvirke viktige komponenter som prosessor og grafikkort. En artig idé som vi håper faktisk vil føre til noe mindre behov for kjøling i praksis.

Luft eller vann?

Det er spørsmålet du må stille deg, for mens Aegis kommer med tradisjonell luftkjøling, introduserte MSI også den kraftigere «Aegis X» med lukket vannkjølingssystem på messegulvet.

Sistnevnte kan dermed skilte med å være enda stillere når du spiller enn den luftkjølte modellen, og vil nok også strekke seg lenger når det kommer til overklokking.

Ikke at Aegis heller skal være noen bråkebøtte. MSI lover at Aegis skal være omtrent lydløs i tomgangsmodus og ikke skal overstige 32 desibel under last, uten at vi kjenner til hvordan målingene deres har foregått.

Det er lett å se hva som tar mest plass i kabinettet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

X er kongen

Mystic Light aktivert.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Aegis og Aegis X ser identiske ut fra utsiden. Spesifikasjonsmessig er det likevel X-en som imponerer mest. Her får du konfigurere maskinen med enten GTX 1070- eller GTX 1080-grafikk fra Nvidia, og en Intel Core i5 6600K- eller i7 6700K-prosessor.

Aegis kan på sin side «kun» skilte med GTX 960 eller GTX 970-grafikk, som kanskje ikke er akkurat det du er ute etter når Nvidias nye grafikkort i 1000-serien viser såpass gode takter som de gjør. Det er nok likevel ikke snakk om rare tiden før vi ser GTX 1070 dukke opp i luftkjølte Aegis. Når det kommer til prosessor er det Intels Core i7 6700 eller Core i5 6400 som gjelder.

Systemdisken er PCIe M.2-basert, men der Aegis kun har plass til én, dobles muligheten i Aegis X. Begge modeller støtter ellers en ekstra 3,5-tommers harddisk og opptil to 2,5-tommers harddisker, samt opptil 32 gigabyte DDR4-minne.

Begrenset av strømforsyningen

Tilkoblingene.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er først og fremst strømforsyningen som er den begrensende faktoren når MSI har landet på Aegis' grafikkløsning. Her finner vi nemlig kun en 350 watt strømforsyning, noe som sørger for at du ikke kan kjøpe et GTX 1080 og sette inn ved en senere anledning, ettersom dette krever mer strøm. Aegis X har på sin side en stor strømforsyning på 600 watt, og her kan du med trygghet oppgradere til også kraftigere kort enn GTX 1080 når den tid kommer.

Mens Aegis ligger på mellom 10 000 kroner og 19 000 kroner avhengig av konfigurasjon, har vi verken fått priser eller lanseringsdato for Aegis X.

Ifølge MSI vil faktisk selve kabinettene, med strømforsyning, det spesialtilpassede hovedkortet og kjøleløsning, blir tilgjengelig for henholdsvis 400 og 500 dollar for alle som vil basere det neste selvbygget sitt på MSIs nye maskin.

I likhet med Acers G1 pulserer Aegis som en discokule og kabinettet henter også inspirasjon fra et skjold. Dette gir Aegis en ganske aggressiv «look», men det er vel det målgruppen etterspør. Om du skulle ønske deg en anonym maskin er Aegis ikke for deg, selv om du selvsagt kan kontrollere lysene som du selv ønsker.

Ellers kan begge Aegis-maskinene enkelt løftes i et eget bærehåndtak, så om du skulle få det over deg at du faktisk vil reise til en venn for å spille, heller enn over internett, har du nå virkelig fått en maskin som er på din side.

MSI var ikke alene om å ta med seg en liten kraftplugg ut på Computex-gulvet:

Strømforsyningen er integrert i foten.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
annonse

Les også