Til hovedinnhold

Nå er våpensalg forbudt gjennom Facebook

Slår ned på svart, lisensfritt våpenmarked.

Shutterstock/Facebook/Tek.no, montasje
Torstein Norum Bugge

Det er mange typer ting det ikke er lov til å reklamere for på Facebook, blant annet narkotiske stoffer og annet snuskomrusk. Våpen har det imidlertid ikke vært ulovlig å reklamere for – ihvertfall ikke frem til nå, ifølge Engadget.

Nå har Facebook nemlig gått offisielt ut og forbudt alt salg av våpen mellom privatpersoner, som et tiltak mot den utbredte, ulovlige våpenhandelen som til nå har foregått gjennom tjenestene deres.

Dette inkluderer også Instagram, som eies av Facebook.

Salg og annonser fra lisensierte selgere tillatt

Våpenbutikker skal fortsatt få lov til å annonsere for våpnene sine.
Shutterstock

Det nye forbudet omfatter altså kun privatpersoner, og ikke lisensierte våpenselgere eller skyteklubber. Disse vil fortsatt fritt kunne annonsere, legge ut bilder og ha egne fan-sider.

Som The New York Times skriver, så er forbudet et slags motsvar på praksisen med å selge våpen ulovlig og «under bordet» gjennom Facebook og Instagram. Dette er et problem spesielt i land som ikke har noen lover som forbyr reklame for slike ting på generell basis. Med 1,6 milliarder brukere har Facebook dermed blitt en svært lukrativ markedsplass for slik handel.

Det er imidlertid lettere enn gjort å forby én type annonse eller innhold på en enorm tjeneste som Facebook. Monika Bickert, Facebooks sjef for produktpolitikk, sier imidlertid at de er godt i gang med arbeidet med å automatisere prosessen rundt det å luke ut og endre uønskede annonser og innlegg:

Monika Bickert, sjefen for produkpolitikk i Facebook.
Facebook

– I løpet av de to siste årene har flere og flere mennesker brukt Facebook for å oppdage produkter og for å kjøpe og selge ting mellom hverandre. Vi jobber stadig med å utvikle, teste og lansere nye tjenester for å gjøre opplevelsen enda bedre for brukerne, og oppdaterer derfor nå vårt regelverk rundt varesalg for å reflektere denne utviklingen.

Vi kan vel også først som sist nevne at dette sannsynligvis er et større problem i land som USA, der det er svært få begrensninger på kjøp og salg av våpen. Det betyr ikke at det ikke har skjedd i Norge – uten at vi har kjennskap til noen konkrete eksempler.

Facebook slår ned på andre typer praksis også:
Jakter på falske Facebook-profiler »

(Kilde: Engadget, The New York Times)

annonse