Til hovedinnhold

4G på t-banen er ferdig utbygget

Sporveien og Telenor markerte begivenheten ved å invitere til gaming og skolearbeid ombord på toget.

Kurt Lekanger, Tek.no

Oslo/Tek.no: For rundt to og ett halvt år siden tok vi turen ned i en T-banetunnel i Oslo for å se på hvordan Telenor, Telia og Sporveien skulle bygge det de hevdet skulle bli verdens råeste 4G-mobilnett i T-baneverdenen.

Elever fra Humanistskolen i Oslo demonstrerte at mobilnettet fungerte under t-baneturen.
Kurt Lekanger, Tek.no

Nå er utbyggingen ferdig. Under et arrangement på Løren T-banestasjon i dag annonserte Telenor og Sporveien at 4G på T-banenettet nå er gjennomført. Men selv om Telenor hadde «kuppet» lanseringen, har også Telenors konkurrent Telia vært med på utbyggingen. Dette er nemlig et samarbeidsprosjekt mellom Telenor, Telia og Sporveien.

Skolearbeid og gaming på toget

På t-baneturen fra Jernbanetorget til Løren var det med flere gamere fra House of Nerds som viste hvordan de kunne sitte og spille spill uavbrutt selv om toget beveget seg inn og ut av tunnelene.

Minecraft på t-banen var ikke noe problem.
Kurt Lekanger, Tek.no

I tillegg var også rundt 60 elever i 13-14-årsalderen fra Humanistskolen med på toget, for å demonstrere at de kunne fortsette med skolearbeid på PC-ene sine selv om de befant seg i en t-banetunnel. På Humanistskolen har nemlig elevene ikke bøker, alt foregår via elektroniske hjelpemidler som PC og nettbrett. Skolen er for øvrig den første i Norge som er Google-sertifisert.

Tek.no målte ytelsen flere steder underveis til og fra Løren stasjon, og målingene lå stort sett jevnt på rundt 40 Mbps nedlastingshastighet – som jo er veldig bra. Og ifølge prosjektleder Camilla Strøm i Telenor er utstyret dimensjonert for å klare opp mot 300 Mbps.

Verdens beste mobildekning på t-banen

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor viser frem en av repeaterboksene som sørger for å forsterke signalene og sende det ut gjennom strålekablene. Mobiltrafikk fra både Telenor og Telia går gjennom disse boksene.
Kurt Lekanger, Tek.no

Det har vært 2G-dekning i T-banetunnelene siden 1995, men det er først med samarbeidet som begynte å ta form for tre år siden at det ble fart på sakene.

– Vi har holdt på i tre år med å bygge mobildekning for t-banen i Oslo. Faktisk så har t-banen i Oslo nå kanskje verdens beste mobildekning, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Amundsen forteller at det er brukt 90 kilometer med kabler og at utbyggingen totalt sett har kostet 140 millioner kroner.

– Utbyggingen har foregått på nattestid, for på dagen går jo t-banen hele tiden – så man har bare hatt halvannen til to timer hver natt å jobbe på, sier Amundsen.

Slik virker det

Kablene langs tunnelveggen er strålekabler, det vil si lange antenner.
Kurt Lekanger, Tek.no

I tunneler får man dekning på mobilen via såkalte strålekabler. Disse kan du se som tykke kabler langs tunnelveggen når du står på perrongen og venter på toget.

– En strålekabel er en antenne – en 590 meter lang antenne, forteller Strøm.

Alle kablene henger sammen, og er tilknyttet repeatere som befinner seg i egne rom. I Oslo er det bygget tre store såkalte BTS-hoteller (Base Transceiver Station) – som er rom der basestasjonene til Telia og Telenor er plassert. Signalene fra basestasjonene gjøres om til optiske signaler som sendes via fiberkabler til repeaterne, som så sender radiosignaler ut i strålekablene i tunnelene. Det er lagt ned 30 000 meter med fiberkabler totalt.

– Dette er det største enkeltprosjektet vi har hatt noen gang utbyggingsmessig, sier Amundsen.

Også Ruter er fornøyd med det nye nettet.

– God 4G dekning er bra for kollektivtrafikktilbudet. De som reiser med T-banen liker å surfe på nett, og for Ruter betyr også stabil dekning økt bruk av vår billettapp og reiseplanlegger, sier Sian Ambrose, markedssjef i Ruter.

Tek.no skal teste mobilnettene:
Snart kommer Norges største test av mobilnettene »

Se flere bilder fra lanseringen:

annonse