NyhetGalaxy Note 5 og Galaxy S6 Edge+

Her er de nye Galaxy-flaggskipene

Men bare én av de nye modellene som ble lansert i dag kommer til Norge.

Samsung slapp i dag to nye toppmodeller. Galaxy S6 Edge+ er en forstørret utgave av den Galaxy S6 Edge vi allerede kjenner, mens Galaxy Note 5 skiller seg en del fra forgjengeren Galaxy Note 4.

Note 5 har også en buet kant, men her er den på baksiden av telefonen (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no).

Note 5 kommer ikke til Europa

Når det gjelder Note 5 er det imidlertid ett skår i gleden; Samsung sier modellen bare vil bli lansert i USA og utvalgte markeder i Asia. Det betyr at du som er glad i å bruke de smarte S-Pen-applikasjonene til Note, må klare deg en god stund til med den Note-modellen du allerede har.

Samsung viste også et nytt qwerty-tastaturdeksel. Dekselet er lett å ta av eller på, og lar deg skrive på skjermen med fysiske taster. Flere bilder av tastaturet og annet tilbehør finner du under artikkelen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Samsung Galaxy S6 Edge+ skal imidlertid ikke være langt unna. Produksjonen er godt i gang, og antakelig vil du kunne finne den i norske butikker allerede tidlig i september.

Av utseende er S6 Edge+ kliss lik den vanlige S6 Edge, med den forskjell at Edge+ har 5,7 tommer skjerm, mot 5,1 tommer på den vanlige Edge-modellen. Den ekstra størrelsen gir plass for et større batteri, men ellers er det meste likt. Blant annet har de to telefonene like mange piksler i skjermen (2561 x 1440). En ekstremt smal ramme sørger for at telefonen til tross for at den har en skjerm på 5,7 tommer, ikke er bredere enn mange av modellene med 5,5-tommer skjerm.

Brikken er den samme som i Galaxy S6, med åtte prosessorkjerner hvorav 4 er klokket til 2,1 GHz, og fire på 1,5 GHz. Med Samsung har lagt på en ekstra GB RAM, til 4 GB.

Designet «bak frem»

Mens S6 Edge+ er en forvokst versjon av S6 Edge, er designen på Note 5 helt ny. Note 5 har også en 5,7 tommer stor skjerm, men denne er ikke buet på kantene. Den kommer heller ikke i en egen versjon med bue på en av sidene, slik Galaxy Note 4 Edge har.

Note 5 har faktisk buede kanter bak, og ser med det ut som en S6 Edge+ hvor skjermen er flyttet til baksiden.

Metallet i Galaxy S6 Edge+ er sterkere enn tilsvarende i Galaxy S6 Edge. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Sterkere metall og raskere trådløs lading

De mest sentrale endringene fra Edge til Edge+ kan kort oppsummeres slik: Plussmodellen får raskere trådløs lading, aluminiumen i rammen er 1,9 ganger sterkere og 1,3 ganger mer ripebestandig, batteriet er på 3000 mAh, mot 2600 mAh i S6 Edge, og telefonen har støtte for LTE Cat 9. Sistnevnte gir raskere 4G, forutsatt at også operatørene oppgraderer sine nett. Cat 9 gir i teorien en nedlastingshastighet på 450 Mbps.

Den trådløse ladingen skal nå gå atskillig raskere enn før. Mens det tidligere tok tre timer å lade batteriet på 3000 mAh helt opp, skal dette nå bare ta to timer. Men du må ha en ny trådløs ladestasjon for at dette skal virke. Samsung lanserte nylig en ny PC-monitor med stasjon for trådløs lading i foten. Om denne monitoren benytter den nye eller den gamle ladestandarden kunne Samsung ikke svare på. Telefonene vil uansett kunne lades med eksisterende standarder, det tar bare litt lenger tid.

Små endringer i programvaren

Galaxy Note 5 og S6 Edge+ har fått nye og rundere ikoner uten den hvite rammen vi kjenner fra Galaxy S6. I form minner de om ikonene på Nokia Belle, tidligere Symbian Belle. (Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Mens Note 4 Edge har et sidepanel med egne apper på skjermkanten, har Edge+ samme løsning som S6 Edge. Men det er gjort noen små endringer i grafikken, og du kan bestemme hvor høyt oppe på skjermen du må stryke for å hente inn kontaktene (People Edge) eller snarveiene (Apps Edge). Du kan også lettere endre rekkefølge, eller bestemme hvilke apper du skal ha snarveier til.

Funksjonen Side Sync, der du får telefonen til å dukke opp som en synkronisert app på PC-en eller nettbrettet, er også blitt bedre. Tjenesten kan nå automatiseres, slik at sammenkoblingen skjer så snart telefonen og PC-en er i samme nettverk. Løsningen er praktisk fordi den lar deg flytte innhold til og fra telefonen ved hjelp av dra-og-slipp på PC-skjermen. Du kan bruke PC-ens tastatur på mobilen, og du kan dra og slippe bilder fra PC-en direkte inn i meldinger eler dokumenter på telefonen. På samme måte kan PC og telefon dele utklippstavle.

Ellers har menyene fått seg en overhaling med nye ikoner. De nye ikonene kan minne litt om de vi så i Nokia Belle, tidligere Symbian Belle.

Samme kamera, men med bedre stabilisering

Kameraet på S6 Edge+ er det samme som på «gamle» S6 Edge, men nykommeren har optisk bildestabilisering både på bak- og frontkamera. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kameraene er fremdeles 16 MP bak, og 5 MP i front. Nytt er det at begge kameraene har fått bildestabilisering. Det er også lagt til en funksjon for direkteoverføring til YouTube, slik at du kan dele en videostrøm i HD fra telefonen din med mange mottakere på en gang.

Funksjonen tilsvarer den Sony har hatt i lang tid, og som det også finnes flere apper for på Google Play.

Biffer opp lyden

Også på lyddelen er det gjort endringer. Disse endringene omfatter både programvare og maskinvare. Samsung hevder de kan oppskalere musikkfiler med lav oppløsning, slik at disse blir 24bit/192KHz. En ny UHQ BT (Ultrahøykvalitets-Bluetooth) skal bidra til at musikken overføres uten kvalitetstap når den spilles av på trådløse hodetelefoner med slik støtte, for eksempel Samsungs egne Level Over.

Hvordan dette fungerer i praksis gjenstår å høre.

Færre minne-valgmuligheter

De nye telefonene kommer bare med 32 GB eller 64 GB minne. Nå forsvinner minnekortstøtten også fra Note, og med det muligheten for å flytte store filsamlinger fra telefon til telefon på en enkel måte. Samsung mener åpenbart at 64 GB minne kombinert med skytjenester får være nok. Alternativt kan du koble til USB-minne via telefonens MicroUSB-port (krever OTG-adapter).

USB-porten er for øvrig den samme «gamle». Når Samsung går over til den nye C-standarden ble ikke opplyst.

Send et knakk

People Edge hvorfra du kan knakke, poke eller skrive for hånd til kontaktene dine, og Apps Edge hvor du får opp snarveier. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Samsung åpner også for en ny måte å sende meldinger på. Her kan du bruke håndskrift, «poke» med animerte figurer (emoticons) og banke på hos mottakeren ved å kakke på din egen mobilskjerm. De nye meldingstjenestene forutsetter at mottakeren har en telefon som støtter dette, med andre ord en Samsung Galaxy Edge+. Antakelig vil det komme på flere Samsung-modeller gjennom en senere programvareoppdatering.

Note 5 kommer altså ikke til Norge. Men det gjør Galaxy S6 Edge+. Den skal være klar tidlig i september, men noen pris har vi foreløpig ikke fått oppgitt.

Også Apple kommer snart med nye toppmodeller:
Her oppsummerer vi alle de siste ryktene og lekkasjene om iPhone 6S »

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold til forhåndsvisning av telefonene i London ble dekket av Samsung.

Under ser du flere bilder av telefonene og noe av tilbehøret de leveres med:

Les også
Samsung lanserte Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge
Les også
Galaxy Note 5 kommer ikke til Norge
Les også
Samsungs neste toppmodell kan bli den eneste med kurvet skjerm i 2016
Les også
Note 5-lansering i Europa kan være avslørt
Les også
Se hvor enkelt det er å ødelegge Galaxy Note 5
Les også
– Dette er den beste mobilskjermen noensinne
annonse