Til hovedinnhold

Så dyr PC bør du ha for å spille Battlefield 4

Systemkravene er klare.

Mange venter spent på det nye storspillet Battlefield 4, som skal lanseres 29. oktober. Her er det ikke spart på det grafiske kruttet, som vårt søsternettsted Gamer.no kunne oppleve med egne øyne da de fikk sniktittet på spillet tidligere i sommer. Hele skyskrapere kan sprenges til fillebiter, og vann – noe av det vanskeligste for et skjermkort å simulere – skal bli utrolig realistisk.

Alt dette, og mye mer, setter naturlig nok press på maskinvaren din. Men nøyaktig hvor stort press har ingen vist, inntil nå. Utviklerne av spillet har nemlig sluppet oversikten over både minstekravet til komponentene dine, og hva de anbefaler at du faktisk har for å nyte spillet fullt ut.

Lave minstekrav – kraftig anbefaling

Minstekravene som stilles er relativt hyggelige, og samsvarer mye med kravene Battlefield 3 stilte i sin tid. Du kommer lang vei med en Core 2 Duo-prosessor og et enkelt skjermkort, med spesifikasjoner som raskt gjenspeiler det som var en sterk maskin for 4 – 5 år siden. Så lenge du ikke kjører med Windows XP på maskinen, noe Battlefield 4 ikke støtter, burde du være trygg.

Men om du vil utnytte spillets heftige grafikk fullt ut, bør du ha langt kraftigere skyts. Faktisk krever Battlefield 4 ganske mye av maskinen, og du bør ha relativt kraftige komponenter innabords.

Først av alt må du enten ha en sekskjernet AMD-prosessor eller en variant fra Intel med fire kjerner. Nesten alle Intel-modeller har i dag fire kjerner, og de starter på rundt 1300 kroner. Du bør imidlertid spytte inn litt mer penger å gå for i5-4670K, en modell som koster 1600 kroner og er et godt kjøp. Skal du ha AMD-prosessor må du gå for en modell som heter FX-6000, eller et høyere tall. FX-6300 er da en god startmodell, som koster snaut 900 kroner, men AMD har også gode åttekjernere fra rundt 1500 kroner og oppover.

Dette er relativt rimelige krav, men ser vi på skjermkortfronten blir det raskt mer krevende. Her anbefaler Electronic Arts at du går for et Radeon HD 7870- eller GeForce GTX 660-kort. Begge disse modellene ble lansert i 2012, og sistnevnte kan du fortsatt plukke opp for rundt 1500 kroner.

Det er imidlertid et tredje krav til skjermkortet ditt som gjør det hele litt verre: Du må ha 3 gigabyte minne. I skjermkortverdenen er dette relativt mye, og Battlefield 4 trenger nok alt dette for å rendre de utallige smådetaljene i eksplosjoner og naturmiljøer.

Kravet til minne ekskluderer faktisk Radeon HD 7870, og skal du da ha AMD-kort må du investere i et Radeon HD 7950. Disse starter på 1800 kroner. Videre finnes det meget få GeForce GTX 660-kort med denne minnemengden, og så langt vi vet er det ingen å oppdrive i Norge. Det betyr at et Nvidia-skjermkort til Battlefield 4 raskt kan koste deg 2200 kroner.

Windows 8 kan være best

Selv om Battlefield 4 støtter operativsystemer fra Vista 32-bit og utover, kan det nok være lurt å følge anbefalingen: Windows 8 64-bit. For det første stilles det et krav til minst 4 GB med minne, noe du først får utnyttet med et 64-bits system.

For det andre kan man spekulere i om Battlefield 4 vil komme med DirectX 11.1-støtte, noe som kun støttes av Windows 8. DirectX 11.1 vil komme med enkelte optimaliseringer som kan gi deg penere grafikk, men du vil klare deg uten.

Alt i alt anbefaler altså Electronic Arts at du har en prosessor som gjerne koster 1500 kroner, et skjermkort for minst 2000 kroner samt minne og operativsystem som til sammen kan utgjøre 1500 kroner. Med andre nødvendige komponenter vil en god spillmaskin for Battlefield 4 koste minst 8000 kroner – og gjerne over 10 000 kroner – om du først velger å kjøpe moderne komponenter.

Er maskinen din kraftig nok? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under.

Noen maskiner er langt kraftigere enn andre:
Vi har testet Norges råeste spill-PC »

annonse