Til hovedinnhold

Obama stoppet iPhone- og iPad-forbud i USA

Samsung fikk nesten bannlyst flere Apple-modeller, men ble stoppet av presidenten.

Montasje: Shutterstock/Apple/Teknofil

Den amerikanske presidenten Barack Obama har satt ned foten i en patentkrangel mellom Apple og Samsung. I juni fikk Samsung den amerikanske handelskommisjonen ITC til å utstede et amerikansk importforbud av iPhone 4, iPad 2 med 3G, fordi de benyttet seg av 3G-relatert teknologi Samsung skal ha patent på.

Les også: Apple på vei ut hos russiske operatører

Nå har Obama-adminstrasjonen lagt ned en veto mot ITCs avgjørelse, og opphever forbudet.

Den gamle iPhone 4-modellen var ett av produktene som Samsung hadde fått innvilget importforbud på.

Vil verne konkurransen

I brevet den amerikanske handelsansvarlige Irving Williamson har sendt ut står det at det ble lagt ned veto basert på den negative effekten et forbud ville ha. USA må verne sine patenter, og et forbud mot de Apple-enhetene ville ødelegge konkurransen i USA og for amerikanske forbrukere, skriver Williamson.

En slik innvolvering fra presidenten i en patentsak har ikke skjedd på over 25 år, da Ronald Reagan-adminstrasjonen grep inn i en lignende sak i 1987 – den gang på vegne av Samsung.

Krangelen fortsetter

Naturlig nok er Apple svært fornøyde med avgjørelsen:

– Vi applauderer administrasjonen for å stå på innovasjonens side i denne viktige saken. Samsung gjorde galt i å misbruke patentsystemet på denne måten, skrev Apple i en uttalelse.

Samsung var ikke imponerte:

– Vi er skuffet at den amerikanske handelsansvarlige har valgt å se bort ifra avgjørelsen til den amerikanske handelskommisjonen (ITC). ITCs opprinnelige avgjørelse gjorde rett i å mene at Samsung hadde forhandlet på korrekt måte, og at Apple fortsatt ikke er villig til å betale lisens.

Ifølge New York Times har analytikere sagt at et importforbud ikke ville ha skadet Apple i særlig stor grad, siden forbudet uansett gjelder produkter som er på vei ut av Apples sortiment – og Apple planlegger å lansere en rekke nye produkter i løpet av året.

Også Samsung-produkter kan bli forbudt

Samsung og Apple har kranglet så busta fyker i rettsaler verden over i lang tid, og allerede fredag 9. august offentliggjør ITC en avgjørelse om et lignende importforbud. Denne gangen er det imidlertid snakk om et importforbud mot enkelte eldre Samsung-enheter, på grunn av påståtte krenkelser av Apples patenter.

Les også om at EU etterforsker Apple

(Kilde: 9to5mac, New York Times)

annonse