Nyhet

Får Android også råformatsbilder?

Studier av kildekoden tyder på at det er spennende ting i vente.

Ting kan tyde på at Google planlegger støtte for råfiler fra kameraet i Android-mobiler. Det har mer enn gjennomsnittlig interesserte datafiklere oppdaget ved å studere den åpne kildekoden til den nyeste Android-versjonen, versjon 4.4 «KitKat».

Kodegransking

Det var kodesnikeren Josh Brown som først publiserte hva han hadde funnet i kildekoden på Google+-siden sin. Brown hadde funnet kommentarene: «Do not merge: Hide new camera API. Not yet ready». Dette er en klar indikasjon på at Google jobber med ny kamerafunksjonalitet, som ikke rakk å bli ferdig til lanseringen av KitKat.

Det anerkjente teknologinettstedet Ars Technica plukket opp denne oppdagelsen, og satte i gang sine egne ressurser på å analysere mer av kodeversjonene som førte fram til Android 4.4 KitKat. I den opprinnelige kildekoden for denne versjonen fant de masser av dokumentasjon av kamerafunksjonaliteten Google jobbet med.

Camera RAW

Kameraet i Google Nexus 5 imponerte ingen, men det kan bli forbedet i neste versjon.Foto: Google.com

I koden fant de en helt ny programmodul for kamerastøtten. Her er ambisjonen å tilby støtte for nyere bildebrikker med flere muligheter: «Bildebrikker med fulle kapabiliteter til å understøtte kontroll på en bilde-for-bilde basis av opptak og etterbehandling med høy bildefrekvens. De lager også bildedata med høy oppløsning i ukomprimerte formater, i tillegg til komprimerte JPEG-filer».

Koden skal være kompatibel med eldre bildebrikker, men med nye brikker kommer nye bildeformater. Det eneste nye formatet som ikke finnes i forrige versjon av Android, er støtte for råfiler:

«Generelt RAW bildesensorformat, vanligvis representert med et Bayer-mosaikk bilde med én kanal. Hver piksels fargekoding representeres med 16 bits presisjon».

Dermed synes det klart at støtte for bilder i råformat kommer til Android-mobiler, men ikke på alle modeller. Mobilen må ha elektronikken og prosessorkraften til å klare å håndtere de langt større filene.

Mer snadder

Ars Technica fant også mer fotosnadder i analysen av kildekoden. Den kanskje mest spennende nyheten ved siden av råformat, er antydningen om en løs, avtagbar kameramodul:

«Kameraenheten kan fjernes og har blitt koblet fra Android-enheten, eller så har kameratjenesten stengt ned forbindelsen med kameraet på grunn av et oppkall til kameraenheten med høyere prioritet».

Dette antyder en løs kameramodul som minner om Sony QX-serien vi nylig testet. Ingen vet om Google bygger inn støtte for akkurat disse kameraene, eller om selskapet driver utvikling av sine egne løse ekstrakamera til mobilen.

I tillegg fant Ars Technica henvisninger til ansiktsgjenkjenning i koden, og en modus for serieopptak.

(Kilde: connect.dpreview.com )

Les også
Camera Awesome inntar droidene
Les også
Sony QX10 og QX100: Revolusjon eller mageplask?
Les også
Knips nå, fokuser siden
annonse