Til hovedinnhold

Sinte utviklere kan stå i veien for Nokia

Finn Jarle Kvalheim
Nokia-sjef Stephen Elop kan få nok å henge fingrene i fremover, om vi skal tro Gartners visepresident.

Visepresident i analysebyrået Gartner, Nick Jones, uttalte seg i går til nettstedet computerworld.dk. Ifølge analytikeren er sinte utviklere et av de største problemene samarbeidet mellom Nokia og Microsoft vil møte.

Ifølge Jones er problemet at Nokia foreløpig ikke har offentliggjort noen tydelig strategi på hvordan overgangen fra Symbian til Windows Phone 7 skal skje.

- I ferd med å slippe opp for muligheter

- Nokia var i ferd med å slippe opp for muligheter. De har ikke klart å gjøre Symbian til en suksess, og MeeGo har ikke fått vise seg som en plattform som kan konkurrere med Apples iOS. De var nødt til å inngå en allianse med noen, fortalte Jones.

Likevel presiserer Gartner-sjefen at det ikke fins noen garantier for at to svake spillere til sammen blir en sterk spiller.

Hva med dagens utviklere?

Nokias problem er de mange utviklerne som i dag jobber med Symbian. Nokia har i dag ingen klar strategi på hva disse kan tenkes å jobbe med fremover. Det fins ingen planer for å flytte dagens Symbian-utviklere over på Windows Phone 7, og dagens Symbian-apps kan heller ikke kjøre i Windows Phone 7.

- Alle utviklerne som i dag jobber med Symbian vil gå over til Android, hevder Jones videre.

Markedsandelen Microsofts operativsystem har er så mikroskopisk at utviklerne ikke kan tjene penger på å utvikle applikasjoner for det. Nokias telefoner basert på systemet kommer heller ikke i salg før til neste år. Dermed blir det for lenge å vente for de utviklerne som i dag er i Nokias leir.

- Uhørt vekst

Jones mener også at Nokia og Microsoft er i overkant ambisiøse. Ved offentliggjøring av samarbeidet het det at "Nokia og Microsoft vil forene styrker, og levere et økosystem uten like, hva angår utbredelse og skala".

- Dette betyr at selskapene må ta Windows Phone 7 fra en markedsandel på omtrent null prosent, til å være en topp tre-plattform i løpet av to til tre år. Det er en helt uhørt vekst.

Gartner-sjefen tror også det kan bli vanskelig å imøtekomme kravene som kommer, når Nokia nå blir nødt til å kutte kostnader på forskning og utvikling. Store oppsigelser kan også vise seg å bli politisk smertefullt i Finland, så dominerende som Nokia er i finsk næringsliv.

Ikke helt uhørt likevel

Til tross for at vi langt på vei er med på Jones' tankerekke, tillater vi oss likevel å påpeke at veksten analytikeren omtaler som uhørt, strengt tatt ikke er helt uoppnåelig.

Viktige årsaker til at hverken Windows Mobile eller Symbian ser ut til å ha noen lys fremtid i dag, er nettopp at både Googles Android og Apples iOS i løpet av en sammenliknbar tidsperiode har tvunget seg frem som svært store og viktige aktører på markedet.

Les også:

(Kilde: computerworld.dk)

annonse