Til hovedinnhold

Dette er Nokia Ovi Store

Hvis du klør etter å teste Nokias nye mobilapplikasjonsbutikk må du i skrivende stund fortsatt skifte språk på telefonen din til engelsk før du går i gang. For å kunne ta i bruk Nokia Ovi Store, må du logge deg inn på http://store.ovi.com i nettleseren på din Nokia-mobil. Der må du registrere deg som bruker (brukernavn, passord, land, mobiltelefonnummer, e-post) slik at du får en Nokia Account, og deretter må du også registrere mobiltelefonen din i Nokias systemer.

Vi prøvde Ovi Store på en Nokia N96 via mobilnettsidene til Ovi Store. Det er også mulig å laste ned en Ovi Store-applikasjon til mobilen.

Ok design
Vi åpner Ovi Store i nettleseren på mobilen og blir møtt av en oversiktlig liste med tilgjengelig gratisapplikasjoner, samt en meny øverst på siden. Du kan for eksempel trykke ”Games” hvis du er ute etter mobilspill, eller ”Audio & Video” for filmtrailere og andre videosnutter. Søkefeltet finnes lenger ned på siden, men du finner også en snarvei til søk helt øverst i høyre hjørne på skjermen.

Med tanke på at Nokia N96 ikke på langt nær har like stor skjerm som for eksempel iPhone, synes vi layouten/designet på Ovi Store fungerer greit. Det kan minne litt om oppsettet i musikkbutikkene til Telenor eller NetCom.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Stort sett gørrkjedelige apps
Nokia Ovi Store ble altså lansert i forrige uke, noe applikasjonsutvalget bærer synlig preg av. Av gratisapplikasjonene finner vi ingen som frister nevneverdig å laste ned til mobilen – verken av nyttige eller underholdende applikasjoner. Unntaket må være dersom du er Star Trek-fan og kunne tenke deg ringetoner og bakgrunner til mobilen. Heldigvis kommer det stadig flere applikasjoner til Ovi Store, og vi forventer at utvalget vil bli kraftig forbedret innen en måneds tid.

Av applikasjoner du må betale for, ser det litt lysere ut. Her finner du i alle fall mobilspill som Real Football 2009 (ikke N-Gage-utgaven) og Assasins Creed, samt en rekke andre spill. I tillegg finner du enkle applikasjoner for personlig budsjett, flere ”Themes” til din mobil, og programmer for å følge din favorittsport. Det er likevel ikke mye som ser ut til å være verd pengene. Prisene varierer tilsynelatende fra 2-20 euro per applikasjon – de fleste koster 3 euro, litt over 25 kroner.

Vi laster ned…
Den minst uinteressante gratisapplikasjonen vi finner er World Mate 2008 – et program for deg som skal ut på reise. Her får du oppdatert værmelding og valutakalkulator, men mer nyttig – kanskje spesielt for deg som ofte reiser utenlands – er ”Flight Tracker”, som gir deg oppdatert informasjon om hvorvidt flyet ditt er i rute. Du må imidlertid betale for fullversjonen av programmet. Med "auto update" på, laster programmet ned oppdatert vær, kurs, eller flytider relativt jevnlig, så det kan koste deg noen kroner i datatrafikk å bruke applikasjonen. Vi blir langt ifra kjempeimponert over det tilsynelatende mest brukbare gratisprogrammet Ovi Store har å by på for øyeblikket.

Les også: Stor blunder av Nokia med Ovi Store

Vi trykker på en app som koster tre euro – 25 kroner –, tilfeldigvis en videosnutt av en surfer, og trykker ”Pay” (betal). Da får vi valget mellom å betale med VISA, DinersClub, AmericanExpress eller bruke et annet kort. Etter hvert vil det bli mulig å trekke fra beløpet på telefonregningen også for norske Nokia-brukere. Vi gidder selvsagt ikke å bruke 25 kroner på en uinteressant video, og avbryter transaksjonen. Det ser imidlertid ut som det vil fungere greit å betale for applikasjoner på denne måten, dersom du finner noe som er verdt å bruke penger på.

(Artikkelen fortsettes.)
 

På sikt, kanskje
Det er igjen viktig å påpeke at Ovi Store er helt i startfasen, og at tjenesten forhåpentligvis blir bedre på sikt. Vi blir derimot alt annet enn begeistret over det vi ser foreløpig – faktisk litt skuffa. Når Nokia – verdens største mobilprodusent – endelig kommer med et motsvar til Apples Appstore, burde de i det minste sørget for å ha et utvalg med gratisapplikasjoner som enten er nyttige eller underholdende, slik at brukerne vil ta i bruk tjenesten med en gang. Slik er det dessverre ikke.

Gratisapplikasjonene som nå er tilgjengelige via Ovi Store er så verdiløse at det ikke er morsomt en gang. Tatt i betraktning innloggingsproblemene som norske brukere fortsatt opplever med Nokias applikasjonsbutikk, fremstår Ovi Store som en total flopp og et særdeles mislykket forsøk på å få brukerne til å adaptere iPhone-mentaliteten når det gjelder applikasjoner. Vi håper Nokia har nok selvinnsikt til å kunne tilby flere og bedre applikasjoner relativt brennkvikt. Med introduksjonen av flaggskipet N97 på markedet i sommer, er nettopp det påkrevd.

Mer om
annonse