Til hovedinnhold

Denne boksen gir deg lynraskt internett på hytta

NetCom lanserte ny 4G-ruter med bedre mottaker.

NetCom har vært alene om å tilby 4G i Norge siden utgangen av 2010, dog med dekning kun i noen få byer. Med 4G vil du få hastigheter på mobilt bredbånd som kan sammenlignes med fastnettsbredbånd via ADSL.

Les også: Nå får du 4G til fjells

I år vil Telenor "skru på" sitt 4G-nett, og dekningsdirektør Bjørn Amundsen har tidligere hevdet at de vil parkere alle konkurrentene den dagen de lanserer 4G.

Akkurat det er ikke kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom enig i.

– Kommer Telenor med 4G? spør han ironisk da vi møter ham på Mobile World Congress.

– Når de har drøyet så lenge, så hemmer det konkurransen. Det er på høy tid at de kommer etter, sier Vederhus videre.

Ny ruter

4G-ruteren til Huawei leveres med TeliaSonera/NetCom-logo.

Grunnen til at NetCom ville treffe oss var imidlertid at de hadde en stor nyhet på gang. Det viste seg å være at de lanserer Huaweis nye 4G-ruter (typenummer CPE B593) til sine kunder.

Denne dingsen kan ha inntil 32 samtidige brukere tilkoblet, og har en mye bedre mottaker enn de produktene som er på det norske markedet i dag. Hastigheten er på inntil 100 Mbit/s, men en mer reell hastighet vil være mellom 20- og 50 Mbit/s. Først vil den bli solgt til bedriftsmarkedet. På sikt ser derimot NetCom for seg at den spesielt vil fungere godt på hytter – med flere brukere, begrenset tilgang på fastnettsbredbånd og variabel dekning.

- Vi skal opp i 90 prosents dekning på 4G, sier Vederhus, noe som også har blitt kommunisert tidligere.

Men vil dere fortsatt prioritere byene?

– Bruken og behovet er vel så stort i distriktene, men samtidig er det naturlig å starte i byene der folk flest bor. Det er også aktuelt å bygge ut i "hytte-Norge". Når vi får 800 MHz blir det morsomt, svarer han.

I dag leveres nemlig 4G via 2600 MHz båndbredde, men med 800 MHz vil hver basestasjon få mye bedre rekkevidde, noe som også gjør det lettere å dekke distriktene.

– Vi fortsetter å bygge ut, og det gjør vi fortløpende. Sandefjord fikk vel 4G i forrige uke. Frem mot sommeren jobber vi oss nedover kysten av Sør-Norge, samt Akershus. Sør-Trøndelag og Vestlandet får 4G fra NetCom til høsten, sier han.

Mobildata er fremtiden

Teknisk sjef Roy Ove Nilsen i NetCom viste frem de nye produktene på MWC.

Etter hvert som ringeprisene daler og stadig flere VoIP-aktører forsyner seg av operatørenes levebrød, ser NetCom at de må legge om forretningsmodellen sin for å sikre en stabil fremtid. En kanskje enda større utfordring for dem er før øvrig at melkekua SMS er truet av Facebook, Twitter og andre sosiale medier.

– Mobilt bredbånd og mobildata som produkt er helt avgjørende. Vi er nødt til å finne en bærekraftig forretningsmodell på data, sier Vederhus.

Han vil derimot ikke gå med på at det kan lønne seg å tilby ubegrenset bruk av 4G til en fast månedspris - selv om den månedsprisen skulle være betydelig høyere enn de 499 kronene de i dag krever for 30 GB i måneden. Ifølge Vederhus går dette på hvordan de skal klare å prissette mobildata fremover, når dette blir deres aller viktigste inntektskilde.

I tillegg til 4G-ruteren fra Huawei vil NetCom starte salget av nettbrettet Samsung Galaxy 8.9 med 4G-støtte.

Les også:

Her finner du alle sakene fra Mobile World Congress 2012

annonse