Til hovedinnhold

– Flere antenner er løsningen

Danske forskere jobber med å forbedre signalmottaket på smartmobiler.

Antenneprofessor Gert Frølund Petersen fra Universitetet i Aalborg har en høy stjerne blant forskere innen telekommunikasjon. Nå skal han ifølge Comon.dk lede en ny forskningsgruppe som søker etter en måte å løse problemer knyttet til bruk av flere antenner på en mobiltelefon.

Målet til Frølund Petersen og hans team er å komme opp med en løsning der åtte antenner tas i bruk.

5,7 millioner til prosjektet

Det Frie Forskningsråd har bevilget 5,7 millioner danske kroner til prosjektet som går under navnet MIMO (Multiple Input, Multiple Output). Andre antenneforskere er etter sigende skeptiske til prosjektet på grunn av de tekniske utfordringene.

– Utfordringene består særlig i at vi ønsker å bruke lave frekvenser når det ikke sendes TV på dem. Det klarer vi med en teknikk som kalles Cognitive Radio, sier forsker Elisabeth De Carvalho i en pressemelding.

Hun hevder at det vil bli nødvendig å bruke lavere frekvenser også til mobilsamtaler fordi det ikke finnes tilstrekkelig med høye frekvenser. Forsker-teamets teknologi skal etter planen kunne avgjøre hvorvidt de lave frekvensene er tilgjengelige, og hvis de er det, ta dem i bruk.

Lave frekvenser = større dekningsgrad

Ved bruk av høye frekvenser, for eksempel 2600 MHz-båndet som brukes til 4G i Norge, må basestasjonene stå tett på grunn av lav dekningsgrad. Ice.net, derimot, som bruker 450 MHz-båndet til å levere sin Mobilt bredbånd-tjeneste, trenger langt færre basestasjoner for å dekke større areal.

Ifølge De Carvalho er det imidlertid komplisert å få en mobiltelefon til å utnytte lavere frekvenser fordi dette krever større avstand mellom antennene. De forventer likevel å finne en løsning på dette problemet i løpet av prosjektets levetid – frem til 2015.

Det virker kanskje logisk at flere antenne vil gjøre at mobiltelefonen avgir mer elektromagnetisk stråling, men det avviser forskeren.

– Med mange antenner vil styrken som kreves for å gi samme kvalitet være lavere, sammenlignet med å kun ha én antenne, sier De Carvalho.

Hun legger avsluttningsvis til at det stadig ikke finnes bevis for at stråling fra mobiltelefoner er skadelig.

Les også: – Gro har gjort nordmenn reddere for stråling

(Kilde: Comon.dk)

Mer om
annonse