Nyhet

Nytt, oppdatert og med bedre støtte

Vi samler opp alt som har skjedd i foto-software-verden den siste tida.

Kjent programvare

Det er drøssevis av programmer der ute som tilbyr redigeringsmuligheter for bilder. Noen er gratis, mens andre koster noen kroner - typisk for å kunne gjøre mer med programmet enn det aller enkleste. I denne samletråden tar vi for oss det som er helt nytt og det som har fått oppdateringer den siste tida.

Les også: Sniktitt: Canon 24-70mm f/4 IS - "Et lovende allroundobjektiv"

Software til Mac/Windows

Adobe Lightroom/Camera Raw

Adobe oppdaterte nylig Lightroom (4.3) og Camera Raw (7.3) med støtte for blant annet Nikon D600, Pentax K-5 II og Canon S110, samt 10 andre kameraer. 26 objektiv-profiler for automatisk korrigering ble også sluppet, hovedsaklig Leica-optikk, men også Canons nye monster 24-70mm f/2.8L II. Begge skal se ut og vise bilder bedre på Mac-skjermer av typen "retina" der du har svært høy pikseltetthet.

Adobe Photoshop Elements/ Premiere Elements 11

I september lanserte Adobe nye versjoner av sine populære redigeringsprogram Photoshop Elements 11 og Premiere Elements 11. De nye versjonene har fått flere avanserte funksjoner som gjør at forskjellen opp til storebrødrene Photoshop CS6 og Premiere CS6 har blitt enda mindre. Blant nyhetene til Photoshop Elements 11 er støtte for Adobe Camera Raw, dog i en litt strippet versjon.

ACDSee PRO 6 og ACDSee 15

Er du på jakt etter et alternativ til Photosop, kan ACDSee være et godt alternativ. Programmet kommer i to versjoner, hvor pro-versjonen er ute i sjette versjon, mens den vanlige versjonen har kommet helt til femtende versjon. I de nyeste versjonene har ACDSee fokusert på å gjøre programmene mer brukervennlige, samt bedre funksjoner for HDR og oppskarping av bildene dine.

DxO Optics Pro

Et av de bedre programmene for "matematisk perfekt" råfilkonvertering er DxO Optics Pro og det ble sluppet i ny versjon, 8, for ikke lenge siden. Nytt i versjonen er funksjoner som enkelt skal hjelpe til med å hente ut detaljer i utbrente og svært mørke områder. Fra før kan programvaren skilte med unike funksjoner som ujevn oppskarping i bildeflaten avhengig av hvilket objektiv som er brukt. Det trengs for eksempel mer oppskarping i hjørnene enn i midten, rett og slett fordi de fleste objektiver er skarpest i senter. Heldigvis hjelper programmet deg med å jevne ut disse forskjellene. Generelt skal også progrmmet være raskere i bruk, ifølge dem selv. Prisen for vanlig versjon ligger på 149 Euro, altså ca. 1100 kroner og 299 Euro for "elite"-versjonen, hvilket betyr omlag 2200 kroner.

Capture One Pro

Phase One slapp i slutten av oktober versjon 7 av programvaren Capture One Pro. De skryter av 100 nye funksjoner og å være verdens beste på råkonvertering. Prisen ligger på 229 euro som betyr omtrent 1700 kroner.

Corel

Mindre kjente programmer blir også jevnlig oppdatert og for de som trenger mer enn bare bilderedigering kan for eksempel siste versjon av CorelDRAW Graphics Suite være noe for deg. Her kan du lage nettsider og utforme layouts med drøssevis av ferdige bilder, utklipp og lignende. Du kan også konvertere bildefiler til vektor-format. For "liten bedrift"-versjonen som inneholder tre lisenser koster det 4792 kroner.

Samme firma, Corel, har også laget en applikasjon som heter Painter Lite. Dette verktøyet er rettet mot de som ønsker å tegne/male digitalt. Du kan for eksempel blande farger på lignende måte en gjør på en palett, samt velge blant drøssevis av pensler og teksturer. Ønsker man en større versjon av programmet er Painter 12 noe å gå for.

Perfect Photo Suite

OnOne Software står bak et modul-basert bilderedigeringsprogram som nå kommer i versjon 7. Nytt er en egen svart/hvitt-modul og nye versjoner av blant annet portrett- og effektmodulen. Det grafiske brukergrensesnittet er også forbedret. Nå kan du også bruke det som en tilleggsapplikasjon direkte fra Photoshop, Lightroom, Aperture eller Elements. For 1700 kroner får du alle modulene, men skal du bare ha en er prisen nesten 600 kroner.

neste side skal vi ta en titt på flere nye, mindre kjente program(oppdateringer) og applikasjoner til mobil.

Les også: Guide: 10 tips for bedre julebordsbilder