Halvparten av Telenor-kundene får raskere nett

Ny teknologi utnytter linjekapasiteten bedre.

Selv om fiber er det nyeste og heteste alternativet for å koble seg til Internett, har de aller fleste i Norge fortsatt bredbånd over den gamle kobbertråden. Slik vil det fortsatt være et stykke inn i fremtiden, og nettopp derfor ønsker Telenor å utnytte den på best mulig vis.

Ved hjelp av ny teknologi kalt DLM/UP, er selskapet nå i stand til å gjennomføre en mer presis måling av linjekvaliteten frem til kundene sine. Slik kan de med større nøyaktighet enn tidligere fastslå hvilken hastighet de kan tilby, før dataoverføringen blir ustabil.

Det har ledet til at Telenor nå vil gi over halvparten av DSL-kundene sine raskere nettkobling.

Gjelder halvparten

Akkurat hvor mye raskere bredbånd Telenor-kundene vil få, kommer til å variere. Til Hardware.no forteller informasjonssjef i Telenor, Knut Sollid, at kundene deres kan se alt fra 1 Mbit/s til noen flere Mbit/s hastighetsøkning. Enkelte vil faktisk kunne oppleve en dobling av dagens hastighet.

Videre hevder Sollid at erfaringene de har gjort seg så langt, tilsier at minst halvparten av kundene deres vil nyte godt av den nye teknologien og se en hastighetsøkning.

På sikt kan teknologien også bidra til å knytte flere husstander på kobbernettet:

– Når vi får mer erfaring med løsningen, vil vi vurdere om det vil være mulig å øke dekningsområdet noe, forteller Sollid, men understreker:

– Slik løsningen fungerer i dag, er dette en løsning som gir oss mulighet til å kunne gi mange kunder – innenfor dekningsområdet – høyere hastighet.

– Holder en konservativ linje

Selv om den nye teknologien potensielt kan gi kundene høyere hastigheter enn de har i dag, vil Telenor ikke oppjustere hastighetene de reklamerer for på sine nettsider.

– For nye kunder benyttes fremdeles teoretisk beregning, men når kunden er koblet opp er det en god mulighet for at kunden kan få høyere hastighet enn det vi opprinnelig sier vi kan levere. En slik konservativ beregning av hastighet til nye kunder sikrer at vi ikke lover for mye, selv om det kan resultere i at noen ser ut til å kunne få høyere hastighet hos konkurrentene, forteller Sollid.

I tillegg til økte hastigheter vil teknologien også gjøre det enklere for Telenor å undersøke feil på linjen din. Dette vil bidra til mindre nedetid og færre supportsamtaler for Telenor.

Den nye teknologien vil rulles ut til alle selskapets kunder innen 2015, mens nye kunder får den med en gang.

Raske Internett-linjer blir stadig viktigere:
I Japan ruller de snart ut 8K UHD TV-sendinger over Internett-kabelen >>

(Kilde: Telenor)

Les også
Skal bygge splitter nytt datasenter i Norge
Les også
Har satt Internett-fartsrekord over Atlanterhavet
Les også
Get viser frem superbredbånd på 1 Gbit/s
Les også
Asus' nyeste ruter gir virkelig raskt trådløst nett
Les også
Dommen mot Telenor-hackeren er klar
annonse