Microsoft oppretter open source-datterselskap
Open Technologies skal fungere som basis for åpen programvare.
Microsoft er kjent for å ha et anstrengt forhold til programvare og bevegelser som står for open source, eller åpen kildekode.
Nå har de opprettet datterselskapet Open Technologies – et forsøk på forsoning med open source-bevegelsen og som et eget beskyttelsestiltak.
Samarbeid uten risiko
Jeffrey Hammond, en ledende analytiker hos Forrester Research, anslår at opprettelsen av Microsoft Open Technologies har hovedsakelig to formål:
– Jeg tror at Microsoft ønsker å involvere seg mer med open source-samfunnet. For å gjøre det er selskapet nødt til å opprette en slags brannmur for å beskytte IP-en som er i deres forretningsmiljø, sier han.
– Grunnleggende sett ønsker Microsoft å ha en løsning der selskapets advokater kan la selskapet delta i open source-miljøer og samarbeide med dem uten risiko for å infisere eksisterende produkter.
Den nåværende generasjonen av utviklere har et sterkt fokus på å samarbeide med folk innen open source-programvare, og dette har på kort tid blitt mer og mer viktig i markedet for forretningsprogramvare.
– Disse miljøene utgjør nå på en måte planeter, som leverandørene kretser rundt, sier Hammond.
– Ikke for å være snille
Microsofts nye fokus på åpne standarder og interoperabilitet kan ifølge Hammond bli en av de største utfordringene for konkurrenter som VMware. VMware spesialiserer seg på virtualisering som fungerer på tvers av ulike operativsystemer. Deres forhold til leverandørerne av open source har derimot nylig fått en negativ utvikling.
– Jeg tror dette initiativet er positivt for Microsoft, i den forstand at det viser en fortsatt utvikling og modning av Microsofts strategi, vurderinger og teknologi i forhold til open source-programvare, sier analytiker Jay Lyman fra 451 Research.
– Jeg tror også at det vil hjelpe Microsoft med å styrke sitt eget miljø og øke antallet av sine egne utviklere og brukere på visse nøkkelområder.
Nettsky og virtualisering er helt klart viktige faktorer i Microsofts nye åpenhet, mener Lyman. Det er likevel viktig å ikke forveksle åpenhet med altruisme, bemerker han.
– Microsoft gjør ikke dette for å hjelpe open source-programvare. Microsoft gjør dette for å hjelpe Microsoft. Og det er helt legitimt, ettersom open source-programvare ligger til grunn for stort sett all nettskybasert databehandling.
I tillegg kan det være mulig at opprettelsen av et separat selskap er et tegn på at det er uenighet blant sjefene i Microsoft.
– Det viser at selskapet totalt sett fremdeles er usikre på hvordan de skal forholde seg til open source-programvare og hvorvidt dette passer inn eller ikke hos Microsoft, sier Lyman.
Flere utfordringer
Lyman mener at det er Microsofts ansvar å forbedre sin anseelse hos open source-miljøet ved hjelp av full deltakelse og meningsfull innsats. Selskapet har likevel en rekke utfordringer foran seg.
– Dette motsetningsforholdet eksisterer fremdeles. Er Microsoft for eller imot open source? spør Lyman. Selv om Microsoft med opprettelsen av Open Technologies uten tvil plasserer en fot i tilhengerleiren, vurderer Lyman at det foreløpig er for tidlig å si at selskapet støtter open source fullt ut.
Jeffrey Hammond mener derimot at det ikke er nødvendig å være så skeptisk overfor Open Technologies.
– Kritikere vil alltid være veldig mistenksomme når det gjelder Microsofts motiver, men for meg er ikke Microsofts handlinger vesentlig forskjellige fra det IBM eller Google gjør. Selskapet har kanskje vært litt tregere til å omstille seg, på grunn av hvor dominerende de var innen kommersiell programvare.
– Jeg kan likevel ikke se hvordan Microsoft gjør noe annerledes enn enhver annen stor programvareleverandør, som erkjenner at det som foregår innenfor open source har en praktisk betydning, forklarer han.
Selv om Microsoft varsomt trekker open source til sitt bryst, vil selskapet som alltid ha fokus på langsiktige mål.
– Virkeligheten er den at open source-selskaper som Red Hat har bevist at man kan tjene milliarder i open source-markedet, avslutter Hammond.
(Kilde: ComON)