Til hovedinnhold

Samarbeid om mobilt bredbånd

- Mobilt bredbånd må bli standard i alle bærbare datamaskiner, sa daglig leder Hanne Klausen i Lenovo, da hun i dag presenterte selskapets nye bærbare modeller. Hele 8 av 12 nyheter kommer med innbygget mobilt bredbånd fra Sony Ericsson, og ferdig installert SIM-kort fra Telenor.
Å bygge inn 3G-kort i bærbare datamaskiner er ikke nytt, og flere PC-produsenter har allerede slike produkter på markedet – også Lenovo. Men nå satses det stort på en løsning der operatør, brikkeprodusenter og PC-produsent går sammen i en felles kampanje. Kampanjen omfatter Norge, Danmark og Sverige.
Intel optimaliserer strømforbruket brikkesettet i forhold til Ericssons 3G-modul (som også inneholder GPS-mottaker), mens Telenor leverer SIM-kort og skreddersydde abonnementer og skal sørge for at løsningen fungerer fra første stund.
Maskinene varierer i størrelse og ytelse fra den aller enkleste modellen til under 8000 kroner, og opp til toppmodellen med 17-tommer skjerm og en prislapp på mellom 28 000 og 34 000 kroner. Da snakker vi riktig nok om en maskin som ikke er ment for dagpendling eller forretningsreiser, men om en maskin for personer med behov for ekstrem ytelse.
I mobilen er vi selvsagt mest opptatt av de hypermobile modellene, og her er den nye X200-serien den mest spennende. Denne skal vi teste så snart fden kommer til landet, noe som kan skje allerede denne uken, ifølge Lenovo.
Raske maskiner, trege 3G
Kortet som er bygget inn i de nye maskinene støtter Turbo-3G opp til 7,2 Mbit/s. Hastigheten er høyst teoretisk. Ifølge Nils Katla i Telenor (bildet) skal vi i dette nette kunne forvente å ligge på mellom 500 Kbit/s og 1,5 Mbit/s.
Men nettet bygges ut for å gi bedre kapasitet. – Vi har satt av flere milliarder kroner som skal investeres i mobilt bredbånd de neste to til tre årene, sier Katla. Pengene skal brukes på nye basestasjoner, og på å erstatte kobberlinjene inn til basestasjonene med fiber. – Det hjelper lite å ha 3,6 Mbit/s gjennom lufta, hvis kobbertråden bak basestasjonen ikke har større kapasitet enn 2 Mbit/s, sier Katla.
Innen utgangen av året skal alle som bor på et tettsted med mer enn 200 innbyggere være dekket med Turbo-3G, sier Katla. Men de nyere og enda raskere standardene vil bare bli bygget ut i de største byene. Med de frekvensene vi har tilgjengelig må basestasjonene stå så tett, at det vil være håpløst å få til dekning i distriktene, sier Katla.
Katla kunne fortelle at Telenor i juli passerte 126 000 kunder på mobilt bredbånd. Det er en kundevekst selskapet er meget fornøyd med.
Fordeler
Fordelene ved å ha et 3G-kort innbygget i maskinen er mange. Det går ikke i stykker, maskinen er konfigurert så det virker uten at du behøver å gjøre innstillinger selv, strømforbruket er mindre enn om du bruker en USB-dongel, og kortet går ikke så lett i stykker. Dessuten slipper du å glemme det eller miste det på reiser.
Når selskapene har tro på at timingen nå er inne for å gjøre 3G til standardteknologi i PC-er, så skyldes det at teknologien nå skal være kommet så langt at man kan sette inn et 3G-kort uten å risikere at det er akterutseilt teknologisk før maskinen er det.
Telenor gir alle brukere 90 dager fri bruk. Om du etter dette ønsker å benytte et annet abonnement er det fullt mulig. Kortene er nemlig ikke låst til Telenor. Men du må endre en del innstillinger manuelt, får Mobilen.no opplyst.
Telenor tilbyr ulike løsninger for abonnement. Du kan betale 95 kroner måneden for surfing utenom arbeidstid, eller du kan betale mer og få fri tilgang til nedlasting. Om du ikke tegner avtale er makspris per døgn 75 kroner.
Sjekk vår priskalkulator for å sjekke hvilket abonnement som passer for deg som bruker mye data.

Mer om
annonse