Tek.no

Tips til gratis julegaver

19 Des 2008 06:00

Julen nærmer seg med stormskritt, men ikke alle har like mye til overs økonomisk. Om du likevel vil glede dine nærmeste på julaften så fins det nok av muligheter.

En julegave trenger nemlig slett ikke koste allverdens, faktisk kan du med litt kreativitet og innsats gi bort en strålende julegave uten å bruke så mye som et øre. Nettet er nemlig fylt opp med programmer og tjenester som er helt gratis, og som garantert vil være til stor glede for mottakeren. Vi har funnet frem til noen ypperlige programmer både for Mac-, Windows- og Linuxbrukere.

For å gi gaven en ekstra finnish kan du enten brenne de ut på en CD, eller kjøpe inn en billig minnepinne. Lag så en kjapp videosnutt med webkameraet ditt med en sang, personlig hilsen eller kanskje en liten juledans, så kan du fort her ha årets beste julegave.

Gi bort beskyttelse

Det fins nok av programmer som koster dyrt om du skal beskytte maskinen. Om du kjenner noen som stadig sliter med feil, virus og ondsinnet programvare så vil en sikkerhetspakke under juletreet helt klart gjøre susen. Programmet AVG er er et av de beste du kan få gratis for Windows-brukere. Programmet kommer både i betalingsversjon og gratisversjon. Pass på at du selv laster ned gratisversjonen.
Her finner du AVG antivirus.


Du kan samtidig slenge med programmet CCleaner som er svært effektivt for å fjerne tull og tøys fra maskinen. Mye surfing på ymse nettsider og nedlasting av sære nettspill og fristende programmer legger igjen mye rart folk slett ikke vil ha. CCleaner fjerner det meste helt gratis.
Her finner du CCleaner.
Når du først er i gang bør du også legge ved programmet Malwarebytes, som fjerner ondsinnet programvare, Rougeremover, som fjerner irriterende programmer som gjør lite annet enn å suge kraft fra maskinen og Lavasoft Ad-aware, som fjerner reklameprogrammer og tull fra maskinen.
En slik sikkerhetspakke er muligens mye av det gode, men du vil nærmest kunne garantere at mottakeren vil få en langt lettere hverdag foran maskinen etter å ha kjørt disse.
Her kan du lese mer om gratisprogrammene som beskytter din maskin.

Gave til den paranoide

Om du kjenner noen som frykter overvåkning av hva de foretar seg på maskinen, så har vi den perfekte tingen. Den danske organisasjonen Prosa har nemlig laget en CD som gir full anonymitet på nett og hvor du kan kommunisere med kryptering. Filen lastes ned fra Prosa sin nettside, brennes på en CD, som så igjen settes i maskinen før oppstart. CD-en fungerer både med Windows, Linux og intelbaserte Mac-maskiner.
Her kan du laste ned filen fra Prosa.
Her finner du flere gratis gavetips til den som vil unngå overvåkning.

Gi bort dine beste nettsidetips

En enda mer privat gave vil være en samling med gode bokmerker. Her kan du samle de beste nettsidene og nettjenestene du kjenner til, samle de i en pakke og gi bort til den heldige. Husk å få med en god blanding av morsomme nettfunn, litt spill og kanskje en seriøs nettside eller to. I pakken kan du også legge ved en konto til for eksempel LastFM, nettsamfunn, chattetjenester og mailtjenester om mottakeren enda ikke har dette. Her er det kun fantasien som setter grenser.

For å lagre bokmerker i Firefox går du ganske enkelt inn på "Bokmerker" i verktøylinja, velger "organiser", klikker på "sikkerhetskopier" og så klikker på "Eksporter HTML". Du lagrer så en fil med dine bokmerker som kan kopieres og senere importeres i en annen nettleser. I Internet Explorer velger du "fil", "importer og eksporter" og så lagrer favorittene dine i en egen fil. I Safari gjør du så og si det samme som i Internet Explorer.

Office helt gratis

Noe nesten alle har bruk for på maskinen er skrive- regne- og presentasjonsprogram. Det er derimot ikke nødvendig å kjøpe slike programpakker. Openoffice kan du laste ned fra nett helt lovlig, og for en som er vant med Microsofts officepakke vil overgangen være minimal.
Her finner du Openoffice helt gratis.

Gratis løsning for den bildeglade

Det er ikke få som sikler etter en utgave av Photoshop, og det er utvilsomt mange som sitter med piratversjoner av nettopp dette programmet på sin maskin. Det er derimot ingen grunner til å ty til ulovligheter selv om du er glad i billedredigering. Programmet Paint.net er noe mindre funksjonsrikt enn Photoshop, men det har alle grunnleggende funksjoner på plass. Dette er helt klart en gave som vil kunne glede amatørfotografen i familien.
Her kan du laste net Paint.net.

Til musikkelskeren

Et programsom derimot er mer i gråsonen er Mojo for Mac og Windows. Dette programmet er ikke bare en mediespiller, det lar deg også beskue hvilke sanger vennene dine har i spillelista og laste ned disse direkte til sin maskin. Om du kjenner en musikkelsker bør dette programmet være en ypperlig gave.
Her kan du laste ned Mojo.


Av andre gode gratis mediespillere kan vi også nevne Mediamonkey og Winamp som helt klart vil falle i smak hos mottakeren. Nettleseren Songbird, som har et overfokus på musikk, kan også bli en fin gave til musikkelskeren.

Slik kan du brenne DVD-er gratis

Det er ikke ofte jeg har slitt med å finne gode gratis brenneprogrammer som også takler DVD-er. Løsningen er derimot ikke mer enn et par tastetrykk unna. Deepburner er helt gratis, men makter å brenne både filer og DVD-er. Bluray har programmet ikke støtte for idag.
Her kan du laste ned Deepburner.

Gi bort Spotify

Det fins mildt sagt en rekke tjenester på nett du kan gi bort konto til, men en av de store av året er musikktjenesten Spotify som vi i Teknofil for lengst har trykket til vårt bryst. Derimot er det ikke lett å gi bort dette programmet, da du må ha en invitasjon for å opprette en konto. Vi i Teknofil har fått tak i 10 invitasjoner til lesere som gjerne vil gi bort Spotify i julegave i år. Send en enkel mail til olemorten@teknofil.no, så skal vi se hva vi klarer. Her er det førstemann til mølla som gjelder.


Samtidig kan du kanskje legge ved spillelisten som inneholder våre favoritter. Dette vil utvilsomt glede både noen og enhver.

Mer tips

Om du trenger andre tips til gratis julegaver så har nettsiden Lifehacker satt opp lister med de mest populære gratis programmene i 2008 blant PC- og Mac-brukere. En titt på disse listene vil utvilsomt gi videre inspirasjon til hva du kan glede dine nærmeste med til jul.
Her er de mest populære programmene blant Mac-brukere.
Her er de mest populære programmene blant PC-brukere.
Her kan du dessuten finne våre tips om gode gratis programmer.
Har du forslag til andre gratis programmer, eller andre gratis julegaver? Legg igjen ditt tips i kommentarfeltet under.

Les også
5 gaver som garantert gleder
Les også
Nettets mange muligheter
Les også
10 nyttige nettjenester
Les også
Nettets særeste tjenester
annonse
Loading