NyhetNå blir innendørs navigasjon bedre

Bedre innendørs-navigasjon neste år

Nokia, Samsung og Sony samarbeider om nøyaktig kartposisjonering inne i bygninger.

Nokia, Samsung, Sony, Qualcomm og 18 andre aktører fra mobil- og elektronikkbransjen har gått sammen i en allianse som skal jobbe med å forbedre nøyaktigheten på innendørs posisjonering.

Innendørs posisjonering er ikke helt nytt, og Google annonserte allerede for snart ett år siden dette i versjon 6 av Google Maps for Android. Men også Nokia har hatt et prosjekt for innendørs navigasjon gående, etter at selskapet kjøpte opp Navteq for rundt fire år siden.

Nokia og Navteq har lenge ønsket å få på plass en bransjestandard for innendørs-navigasjon, og nå har de altså fått med seg store deler av bransjen i en allianse som har fått navnet "Accurate Mobile Indoor Positioning Industry Alliance" – eller In-Location.

Med innendørsposisjonering vil du blant annet kunne få vite hvor butikker eller kaféer i et kjøpesenter befinner seg, få personlig tilpassede tilbud fra butikker i nærheten, la mennesker finne hverandre enklere, eller øke sikkerheten i nødsituasjoner.

Apple og Google mangler

På medlemslisten finner vi i tillegg til Nokia, Samsung, Sony og Qualcomm også blant andre Broadcom, Geomobile, Genasys, Nordic Technology Group, CSR og det norske selskapet Nordic Semiconductor. Apple og Google mangler imidlertid på listen.

Les også: Denne norske chipen har verdensherredømme

Alliansen vil ifølge en pressemelding fra Nokia fokusere på å lage løsninger som gir høy grad av nøyaktighet, samtidig som strømforbruket skal være lavt og at det skal være enkelt å bruke. De første pilottestene vil komme allerede i år, mens alliansen ser for seg at de første mobiltelefonene med forbedret innendørs navigasjon vil dukke opp en gang i 2013.

Posisjoneringen vil skje ved hjelp av Bluetooth 4.0 low energy-teknologi og Wi-Fi.

–Innendørsposisjonering er det neste store steget innenfor mobile tjenester, og gir store muligheter til å forbedre brukeropplevelsen. For bedriftene vil alliansen ta frem et verdensomspennende innendørs posisjoneringssystem for bruk på store arenaer, heter det i pressemeldingen.

Her finner du mange flere saker om GPS og navigasjon

Her kan du se en video fra Nokia i fjor, som viser hva den finske mobilprodusenten ser for seg at innendørsnavigasjon kan brukes til:

(Kilde: Pressemelding og PhoneArena)

Les også
Spinnvill GPS-feil sendte kvinne tvers gjennom Europa
Les også
Mobilen vet hvor du befinner deg om 24 timer
Les også
Nå kan du hjelpe Google Maps
Les også
Norsk universitet verdens første med innendørsnavigering
Les også
Nå kan sola slå ut GPS-en din
annonse