Tek.no

Nyhet

Robothunden Spot har fått offshore-jobb i Norge

Robothunden Spot har blitt testet i simulerte olje- og gassmiljøer.
Aker BP / YouTube
12 Feb 2020 20:12

I fjor høst ble Boston Dynamics’ robothund «Spot» endelig klar for salg, og nå skal den også få prøve seg i olje- og gassbransjen – nærmere bestemt på gassproduksjonsskipet Skarv i Norskehavet, omtrent 210 kilometer fra Sandnessjøen.

Boston Dynamics

Det er Aker BP og IT-selskapet Cognite som i løpet av året skal samarbeide om å teste ut bruk av både droner og roboter på Skarv.

Hva firbente Spot angår, har denne allerede blitt satt på prøve i simulerte olje- og gassmiljøer for å sikre at den kan komme til på steder som er for vanskelig for tradisjonelle roboter.

Ved å bruke sine kameraer og sensorer vil Spot i teorien kunne oppdage slikt som gasslekkasjer. Videre ser Aker BP for seg at roboten skal kunne «lytte» til maskineri og analysere støyen for eventuelle ulyder.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Kan revolusjonere oljearbeid

Siden Spot kan fjernstyres, gjør den det mulig for mennesker å være i trygg avstand mens de kontrollerer systemer på utsatte steder eller i situasjoner hvor risikoen ikke er kjent.

Solid vofs

Produksjonsskipet Skarv er en «Floating Production, Storage and Offloading» (FPSO)-enhet som er ankret til havbunnen.
Aker BP

Nøyaktig hvilke sensorer «Skarv-Spot» er utstyrt med er vi ikke sikre på, men den vanlige utgaven er utstyrt med kameraer så den kan se i 360 grader, samt ulike nærhetssensorer og LIDAR til å beregne avstand.

Om den snubler, skal den klare å stable seg på labbene igjen for egen maskin.

Videre kan Spot bære last inntil 14 kilogram, og den holder en marsjfart på 1,6 meter i sekundet – omtrent samme hastighet som mennesker går i. Batteripakka som brukes sørger for at roboten kan holde det gående i inntil 90 minutter av gangen.

Les også
Dette skal være verdens første toalettskrubberobot
annonse

Les også