Til hovedinnhold

Robothunden Spot har fått offshore-jobb i Norge

Robothunden Spot har blitt testet i simulerte olje- og gassmiljøer.
Aker BP / YouTube

I fjor høst ble Boston Dynamics’ robothund «Spot» endelig klar for salg, og nå skal den også få prøve seg i olje- og gassbransjen – nærmere bestemt på gassproduksjonsskipet Skarv i Norskehavet, omtrent 210 kilometer fra Sandnessjøen.

Boston Dynamics

Det er Aker BP og IT-selskapet Cognite som i løpet av året skal samarbeide om å teste ut bruk av både droner og roboter på Skarv.

Hva firbente Spot angår, har denne allerede blitt satt på prøve i simulerte olje- og gassmiljøer for å sikre at den kan komme til på steder som er for vanskelig for tradisjonelle roboter.

Ved å bruke sine kameraer og sensorer vil Spot i teorien kunne oppdage slikt som gasslekkasjer. Videre ser Aker BP for seg at roboten skal kunne «lytte» til maskineri og analysere støyen for eventuelle ulyder.

Siden Spot kan fjernstyres, gjør den det mulig for mennesker å være i trygg avstand mens de kontrollerer systemer på utsatte steder eller i situasjoner hvor risikoen ikke er kjent.

Solid vofs

Produksjonsskipet Skarv er en «Floating Production, Storage and Offloading» (FPSO)-enhet som er ankret til havbunnen.
Aker BP

Nøyaktig hvilke sensorer «Skarv-Spot» er utstyrt med er vi ikke sikre på, men den vanlige utgaven er utstyrt med kameraer så den kan se i 360 grader, samt ulike nærhetssensorer og LIDAR til å beregne avstand.

Om den snubler, skal den klare å stable seg på labbene igjen for egen maskin.

Videre kan Spot bære last inntil 14 kilogram, og den holder en marsjfart på 1,6 meter i sekundet – omtrent samme hastighet som mennesker går i. Batteripakka som brukes sørger for at roboten kan holde det gående i inntil 90 minutter av gangen.

annonse